Troškovi

Srbija na spor s Hrvatskom do sada potrošila 800 000 eura, Hrvatska 3,7 milijuna

Vijesti / Crna Kronika | 15. 07. 2014. u 06:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Beograd je tijekom sedmogodišnjeg suđenja za genocid u sporu s Hrvatskom pred sudom u Haagu potrošio 800 000 eura, pišu ''Novosti''.

Šef srpskog pravnog tima u sporu s Hrvatskom Saša Obradović kaže da su svi članovi srpskog pravnog tima pokazali razumijevanje za ekonomsku krizu u kojoj se Srbija nalazi, i da je ostvarena ušteda, ne samo u odnosu na hrvatski pravni tim, već i u odnosu na troškove koje je Srbija imala u sporu s Bosnom i Hercegovinom, prenosi Tanjug.

Na pitanje zašto su troškovi Srbije manji nego troškovi Hrvatske, koja je izračunala da ih je 15 godina procesa koštalo 3,7 milijuna eura, Obradović je odgovorio da je Hrvatska angažirala veliku odvjetnički ured Matrix Chambers iz Londona.

Cijena zastupanja britanskih odvjetničkih ureda u sporovima pred Međunarodnim sudom pravde iznosi, prema saznanjima Obradovića, 450 funti po radnom satu.

Srbija nije angažirala strani ured, niti joj prepustila izbor odvjetnika, dodao je Obradović.

''Novosti'' navode da je Zagreb samo za odvjetnike potrošio oko 3,1 milijun eura, a Srbija 663.000 eura.

Prema riječima Obradovića, hrvatski tim je bio brojniji, ali je srpski bio optimalan u broju zastupnika i suradnika.

''Nismo se tih dana sudarali po hodnicima, a svako je tih mjesec dana bio zaposlen'', rekao je Obradović.

Govoreći o procjeni troškova na kraju procesa, Obradović je naveo da svi troškovi postupka pred Međunarodnim sudom pravde padaju na teret Ujedinjenih naroda.

''Države kao parnične stranke nemaju troškove postupka, ali to ne treba miješati s pitanjem realizacije, koju bi platila strana koja izgubi spor'', naveo je Obradović.

Obradović je podsjetio da Hrvatska traži naknadu cjelokupne materijalne i nematerijalne štete koju je pretrpjela od 1991. do 1995. godine, uključujući i izgubljenu ekonomsku dobit, pa bi s tim u vezi trebalo odmjeriti i isplativost troškova Srbije u ovom predmetu, dodao je.

U svakom slučaju, kazao je Obradović, Srbija se kao tužena strana nikako nije mogla osloboditi troškova, a protutužba ih nije značajno uvećala.

Na pitanje hoće li presuda biti izrečena do kraja godine, Obradović je rekao da se to sada ne može predvidjeti.

''Sud često dobiva predmete sa zahtjevom za izricanje zaštitnih mjera, o kojem se mora izjasniti po hitnom postupku. Nitko sada ne zna hoće li se tako nešto dogoditi do kraja godine'', kaže Obradović.

Kopirati
Drag cursor here to close