Dolaze niži dužnosnici

Srbija: Na inauguraciji u Zagrebu neće biti predsjednika Nikolića

Vijesti / Flash | 01. 02. 2015. u 11:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbiju bi na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović mogao predstavljati dužnosnik niže diplomatske razine, tvrde u nedjelju beogradske "Večernje novosti", navodeći kao vrlo vjerojatno da srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić neće 15. veljače putovati u Zagreb.

"Državni vrh najbliži je odluci da nitko od najviših dužnosnika ne putuje u Hrvatsku 15. veljače i da se ta ceremonija isprati na nižoj diplomatskoj razini", piše taj dnevnik, napominjući da će na inauguraciji hrvatske predsjednice Srbiju najvjerojatnije predstavljati samo otpravnica poslova veleposlanstva u Hrvatskoj Bosa Prodanović.

Prema tvrdnjama tog lista, "predsjednik Nikolić je definitivno odustao od puta u Zagreb" s obzirom na izjave izabrane predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, koja je, kako se tvrdi u članku, "Vojvodinu proglasila državom, a Srbe u Hrvatskoj Hrvatima, kao i zbog toga što je inauguracija s 18. veljače pomaknuta na 15. veljače, Dan državnosti Srbije".

Postojala je zamisao da svečanosti inauguracije nazočili Nikolićev savjetnik za vanjsku politiku i nekadašnji ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić, ali će se, prema "Večernjim novostima", od toga najvjerojatnije odustati s obzirom na "odnose Beograda i Zagreba posljednjih mjeseci", među kojima i "prijetnje Hrvatske da će blokirati put Srbije prema EU".

List podsjeća i na to da je inauguraciji Tomislava Nikolića kao predstavnik Republike Hrvatske nazočio samo hrvatski veleposlanik u Beogradu.

Kopirati
Drag cursor here to close