Uz Crnu goru

Srbija je favorit za pristupanje Europskoj uniji 2019. godine

Vijesti / Flash | 17. 06. 2015. u 07:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik Europskog parlamenta Franc Bogovič izjavio je sinoć da će Srbija, prema njegovom mišljenju, biti prva zemlja koja će poslije 2019. godine, kad se EU ponovno otvori za nove članice, ući u tu zajednicu.

Bogović je na lipanjskom summitu Srpske asocijacije menadžera podsjetio da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao da nijedna zemlja ne može ući u EU do kraja 2019. godine, a da su u najužem krugu nakon tog datuma na zapadnom Balkanu Srbija i Crna Gora.

On je naveo da je Srbija u prethodne dvije godine napravila veliki posao u reformi poslovnog ambijenta i zakonodavstva, ali i za poboljšanje odnosa u regiji.

Svi parlamentarci koji prate Srbiju u Europskom parlamentu suglasni su da bi Srbija ove godine trebao otvoriti prva poglavlja, rekao je on i čestitao vladi na, do sad provedenim reformama.

Prema njegovim riječima, ne mogu sve zemlje zapadnog Balkana istovremno ući u EU, navodeći da su Srbija i Crna Gora u prednosti.

Bogović je rekao i da su sredstva koje Srbija dobiva iz pretpristupnih programa EU mala, navodeći da Srbija do 2020. iz tih fondova ima 1,5 milijade eura, a da je, primjerice, Slovenija u razdoblju od 2007. do 2013, godine uložila tri, a dobila šest milijardi eura.

Kopirati
Drag cursor here to close