Hardinaj jedan od njih

Srbija izdala više od 100 tjeralica za zločine na Kosovu

Vijesti / Flash | 14. 02. 2017. u 12:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija je izdala više od 100 tjeralica raspisanih za osobama osumnjičenim za zločine počinjene na Kosovu krajem devedesetih godina, doznaje Tanjug iz izvor upućenog u rad istražnih institucija, kako srpskih, tako i kosovskih.

Riječ je o tjeralicama koje su raspisane za osumnjičenima protiv kojih je istraga u tijeku, kao i za osobama protiv kojih je istraga u prekidu, a koje će biti nastavljena nakon privođenja osumnjičenih, kao što je, primjerice, slučaj istrage protiv Ramusha Haradinaja.

"Javnim objavljivanjem imena osumnjičenih te tjeralice bi izgubile smisao, jer osumnjičeni sigurno ne bi riskirao da bude uhićen", kaže Tanjug izvor koji je želio ostati anoniman.

S druge strane, kosovske tjeralice koje se raspisuju po nalogu tamošnjeg pravosuđa, među njima i najnovijih 57 naloga za uhićenje Srba, relevantne su samo za teritoriju Kosova, jer ono nije članica Interpola.

Bez uključivanja UNMIK-a ili Eulexa, koji bi urgirali kod Europola ili Interpola za međunarodno djelovanje tih naloga za uhićenje, oni su djelotvorni samo na teritoriju Kosova.

Eulex je jučer priopćio da nije postupao u slučaju izdavanja "57 lokalnih i međunarodnih naloga za uhićenje Srba".

Ipak, kako kaže Tanjugov izvor, nalozi kosovskih institucija za uhićenje mogli bi imati međunarodno djelovanje, ukoliko Priština s nekom državom ima bilateralne sporazum kojim je to pitanje regulirano.

Kopirati
Drag cursor here to close