Susret

Srbija i BiH potpisuju sporazum o europskom putu

Vijesti / Flash | 25. 07. 2016. u 10:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je nakon razgovora s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu naglasila da je Srbiji Bosna i Hercegovina izuzetno značajna država s kojom želi najbliže surađivati i na političkom i na ekonomskom planu.

''Smatramo da je BiH jedan od ključnih partnera Republike Srbije, jer u Europi kada se razgovara o političkoj stabilnosti čitave Europe i prostorima zapadnog Balkana uvijek se kaže da to najviše zavisi od odnosa Srbije i BiH'', izjavila je Gojković novinarima, ocijenivši da je današnji razgovor bio izuzetno sadržajan.

Obostrana želja

Dodala je kako je obostrana želja da se ubrza dinamika susreta na najvišoj razini predstavnika parlamenata obiju zemalja, ističući da parlamenti mogu mnogo unaprijediti odnose.

''Nama parlamentarcima, kao izravnim predstavnicima građana, često to lakše polazi za rukom nego drugim oblicima vlasti ili lakše otvaramo vrata jedni drugima da razgovaramo o mnogim oblicima suradnje'', navela je Gojković.

Kaže kako je danas predložila, a njezini domaćini prihvatili, da parlamenti Republike Srbije i BiH potpišu sporazum o suradnji u oblasti eurointegracija, a otvoreni su i za sporazume u drugim oblastima.

''Očekujemo da nam kolege iz parlamenta BiH predlože tekst sporazuma koji bi potpisali u prvoj narednoj posjeti predstavnika parlamenta BiH Beogradu'', kazala je Gojković, dodajući da se nada da će ona uslijediti nakon lokalnih izbora u našoj zemlji.

Danas je razgovarano i o mogućnostima bolje ekonomske suradnje, a Gojković je ocijenila kako ''ima velikog prostora da BiH bude i o pitanju investicija i ekonomskih ulaganja i saradnje sa Srbijom mnogo više nego što je to sada''.

Zajednički cilj

Istaknula je kako je najvažnija oblast saradnje ispunjenje zajedničkog vanjskopolitičkog cilja, a to je punopravno članstvo u EU. Čestitala je BiH na kandidaturi i parafiranju izmijenjenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

''Spremni smo na razmjenu iskustava, našu pomoć i dajemo svesrdnu podršku BiH kao što i ona daje nama na putu k punopravnom članstvu u EU'', zaključila je Gojković.

Predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić je kazao da je tijekom sastanka izražena želja za proširenjem saradnje u interesu svih građana i svih naroda koji žive na ovim područjima.

''Zadovoljstvo nam je što je predsjednica parlamenta Srbije Maja Gojković također izrazila želju da produbimo suradnju između parlamenta BiH i Narodne skupštine Republike Srbije'', kazao je Bosić, te dodao da ona treba biti produbljena na svim razinama.

Po njegovim riječima, razgovarali su o budućnosti, o suradnji, prije svega o potrebi suradnje i produbljivanju odnosa u ekonomiji između dvije države.

Bosić kaže da je potrebno unaprijediti suradnju i u oblasti borbe protiv terorizma i u oblasti korupcije i kriminala.

Napomenuo je kako je ovo prva posjeta jednog predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije u posljednjih 10 godina, te izrazio uvjerenje da će se međusobni odnosni dvaju parlamenta od sada održavati u kontinuitetu.

Intenziviranje suradnje

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić je ocijenio da je to ''nedopustivo dugo razdoblje za ovako upućene odnose jednih na druge''.

''Mislimo da, prije svega, iz ove posjete treba da proistekne naša obveza intenziviranja međuparlamentarne suradnje i da, na neki način, parlamenti budu mjesto koje će biti generator nekih novih odnosa koji bi trebali uslijediti'', rekao je Softić.

Čuli smo, dodao je, od naše gošće da je BiH jedan od najvažnijih partnera Republike Srbije, ''što raduje i na neki način otvara nove mogućnosti suradnje''.

''Zajednička nit i Republike Srbije i BiH jeste naš europski put. Najviše vremena u razgovorima posvetili smo usuglašavanju zajedničkih napora koji bi trebali biti sinergija našeg opredjeljenja k EU. Mislimo da ćemo na tom planu sasvim sigurno naći zajednički jezik i mogućnosti zajedničke saradnje'', kazao je Softić.

Dodao je da će vrijeme u kojem se dogodila posjeta BiH, ''doprinijeti određenoj stabilizaciji prilika i da će otvoriti nove mogućnosti koje su pred nama''.

Kopirati
Drag cursor here to close