Pristupanje EU

Srbija će nastojati do 2018. ispuniti sve obaveze iz članstva u EU

Vijesti / Flash | 07. 02. 2016. u 18:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija će u 2016. godini nastojati otvoriti što veći broj poglavlja, a cilj joj je da do kraja 2018. godine biti potpuno spremna preuzeti obveze iz članstva EU, kako bi početkom narednog proračunskog razdoblja Unije postala i članica, javlja Tanjug.

To piše u izvješću o pregovorima o pristupanju Srbije Uniji tijekom predsjedanja Luksemburga, koji je Vlada Srbije poslala republičkom parlamentu, gdje je navedeno i da je otvaranje poglavlja 23 i 24 predviđeno tijekom 2016. godine, a da će Srbija tijekom godine nastojati otvoriti veći broj poglavlja, među kojima su poglavlja 5, 13, 20, 25 i 26.

U izvješću se podsjeća da su u procesu pregovora o pristupanju do sada održana dva sastanka Međuvladine konferencije o pristupanju Srbije EU - prvi u siječnju 2014. godine, čime su formalno počeli pregovori o pristupanju, i drugi 14. prosinca 2015. godine kada su otvorena poglavlja 32 i 35.

U izvještaju se konstatira i da se proces screeninga za pregovaračka poglavlja, koji je realiziran u skladu s dinamikom koji je predvidjela Europska komisija, može u cjelini ocijeniti kao vrlo uspješan i da je Srbija, prema ocjenama te komisije, pokazala dobru pripremljenost za tu fazu pregovora .

Kaže se i da su izvještaji sa skrininga usvojeni na radnim telizma Saveza za 14 poglavlja, a da su za osam usvojeni s preporukama da se pregovori u poglavljima otvore bez mjerila - riječ je o poglavljima 2 (sloboda kretanja radnika), 5 (javne nabave) , 20 (poduzetništvo i industrijska politika), 13 (ribarstvo), 25 (znanost i istraživanje), 26 (obrazovanje i kultura), 32 (financijski nadzor) i 35 (ostala pitanja).

U izvještaju je objašnjeno da je za ta poglavlja, po utvrđenoj proceduri, predsjedavajuća država Vijeća EU uputila pismo u kome poziva Srbiju da preda pregovaračku poziciju, a da je jedini izuzetak poglavlje 35, kroz koji se prati primjena sporazuma koji su postignuti u okviru dijaloga o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, za koje Srbija neće predavati pregovaračku poziciju.

Istaknuto je da Srbija otvaranje tog poglavlja vidi kao novu priliku da EU i državama članicama predstavi svoj doprinos na putu postupne noramalizacije života na Kosovu i Metohiji, vjerujući da je puna normalizacija odnosa dostižan i zajednički cilj svih zainteresiranih strana.

"U procesu dijaloga o normalizaciji Srbija je stabilan partner i nastavlja da štiti svoje legitimne nacionalne interese. Pitanje baštine, statusa i imovine SPC i uspostavljanje Zajednice srpskih općina u njenom punom kapacitetu predstavljat apsolutni prioritet", napomenuto je u izvještaju.

Izvještaji za preostala poglavlja - 1 (slobodno kretanje robe), 3 (pravo psolovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga), 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), 15 (energetika), 23 (pravosuđe i temeljna prava), 24 (pravda, slbooda i sigurnost), usvojeni su s preporukom da se pristupi izradi pregovaračke pozicije i otvaranju poglavlja, pošto se ispune postavljena mjerila.

Kopirati
Drag cursor here to close