NEbo

Srbi zbog parade probali otjerati kišu

Vijesti / Flash | 19. 10. 2014. u 08:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja protiv Boga ne mogu, iako smo učinili sve. I kišu smo probali spriječiti, ali o detaljima neću govoriti'', rekao je srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić za beogradski Blic komentirajući vojnu paradu koja se održala u Beogradu.
Gašić je izjavio kako nema zamjernki ni na što, ali da je kiša spriječilapuni sjaj srbijanske sile.

''Prezadovoljan sam vojnom paradom. Još da nije kiša padala, svijet bi vidio naše besprijekorno izdanje u punom sjaju'', rekao je o ministar o priredbi koju je Vojska Srbije pokazala pred građanima i Vladimirom Putinom.

Posebno je, navodi Blic, srbijanski ministar, fasciniran činjenicom da se u jednom trenutku, dok su iskakali padobranci, na nebu pojavila i duga.

''Duga na nebu koja se pojavila bila je nešto sasvim posebno i za vojnike i za građane koji su promatrali. Prezadovoljan sam kompletnom organizacijom koja je bila vrlo kompleksna'', rekao je Gašić.

Blic piše kako se kiša može spriječiti istim uređajima kojima se i vještački izaziva. Riječ je o sustavu za zaštitu od grada. Ovaj sustav se sastoji od raketa s punjenjima od srebro-jodida ili suhog leda i od radara. Rakete se ispaljuju u oblake i oslobađaju vodu i sol kako bi na kraju došlo do kiše. Na isti način može se spriječiti i prevelika količina padavina na jednom mestu, tako što se oblaci potiču da daju padavine na svom putu pre nego što stignu do kritičnog mjesta. Ova metoda izazivanja kiše najrasprostranjenija je u Americi, Kini i Rusiji, naveo je Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close