Promjena nacionalnosti

'Srbi' Haris i Nermin mogli bi i kazneno odgovarati

Vijesti / Flash | 13. 12. 2014. u 12:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH ovoga je tjedna odbilo ovjeriti kandidature nekoliko županijskih zastupnika za Dom naroda FBiH zbog promjene nacionalnosti, piše  Patria.

Do sada su ovjerene liste kandidata iz pet županijskih skupština.

Kada na red dođe lista kandidata za Dom naroda FBiH iz Skupštine Sarajevske županije, na na kojoj se kao kandidati za Klub Srba nalaze Haris Pleho (BOSS) i Nermin Bjelak (BPS-Sefer Halilović), koji su se za Općinske izbore 2012. godine izjasnili da su iz reda ostalih, a za Opće izbore 2014. kao Srbi, bit će odbijena i njihova kandidatura, prenosi Nap i dodaje kako umjesto Plehe u Dom naroda FBiH ide kandidat Demokratske fronte Srđan Sužnjević.

I potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić izrazio je zabrinutost zbog promjene nacionalnosti u slučaju dva zastupnika Skupštine Sarajevske županije, Harisa Plehe i Nermina Bjelaka (Srbi).

Stoga je uputio pismo Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Između ostaloga, Pudarić je naveo kako je zabrinut zbog mogućih posljedica koje nerazriješen status dvojice srpskih zastupnika u Skupštini sarajevske županije Harisa Plehe i Nermina Bjelaka može imati kod izbora izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prema neslužbenim informacijama iz Središnjeg izbornog povjerenstva, osim što su prekršili Izborni zakon BiH, Pleho i Bjelak bi mogli i kazneno odgovarati zbog obmanjivanja i lažnog predstavljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close