Lov u federaciji

Spremne su križaljke: Tko će s kim loviti Vaše glasove

Vijesti / Flash | 26. 05. 2016. u 08:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH vode razgovore o načinu sudjelovanja na lokalnim izborima, koji su zakazani 2. listopada.

''SDA se kao politički subjekt prijavila za sudjelovanje na izborima u gotovo svim općinama uz mali broj izuzetaka. S obzirom na to da su rokovi za prijavu koalicija naknadni, u međuvremenu razgovaramo sa SBB-om u smislu načina sudjelovanja na izborima za načelnike općina. U značajnom broju općina će SBB podržati kandidata SDA, a u jednom dijelu općina će SDA podržati SBB'', rekao je Feni predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

SDA će predložiti kandidata za načelnika u općinama u kojima je do sada tu funkciju obavljao član ove stranke, a podržat će, kaže, SBB-ove kandidate za načelnike općina Stari Grad i Goražde.

Cilj je jačati BiH

''Za općine gdje ni SDA ni SBB nisu imale svoje načelnike dogovaramo sa SBB-om o raspodjeli kandidata. U svakom slučaju to će biti jedan kandidat iza kojeg će stati obje stranke'', dodao je Genjac.

U Srebrenici je veći broj probosanskih stranaka predložilo kandidata za načelnika, a u ostalim općinama u Republici Srpskoj ostavljeno je općinskim organizacijama, prije svega SDA i SBB, da se dogovore o modalitetima suradnje.

''Očekujemo da naši zajednički kandidati osvoje 50 načelničkih pozicija te će ove dvije stranke značajno povećati udio u općinskim i gradskim vijećima, odnosno skupštinama općina. Cilj svega je što jača BiH, utjecajnija pozicija naroda, te odlučnija i relevantnija koalicija za potrebe što skorijeg članstva u NATO-u i Europskoj uniji'', izjavio je za Fenu glasnogovornik SBB-a Omer Čevra.

Hrvati čekaju imena

Ova stranka se za sudjelovanje na lokalnim izborima prijavila u 82 općine, od čega 60 u FBiH i 22 u RS-u, gdje će ''imati kanidate za načelnike i ići u koaliciju sa SDA''.

Čelnici hrvatskih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) obavljaju razgovore kako bi se dogovorili o zajedničkim kandidatima za načelnike svih općina i listama za vijeća gdje su Hrvati malobrojniji. To se, između ostalih, odnosi na Jajce, Novi Travnik, Busovaču, Vitez, Odžak i Žepče.

Očekuje se da imena kandidata i jedinstvenih lista u svim općinama na izborima budu poznata nakon sjednice Predsjedništva HNS-a 6. lipnja.

''Tamo gdje postoji želja drugih da na neki način demokratiziraju situaciju Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH će ići pojedinačno, s obzirom na to da smo odgovorna stranka, koja gotovo u svim općinama ima načelnike'', kazala je Feni zamjenica predsjednika HDZBiH Borjana Krišto.

Za nastupajuće izbore Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 ima dvostruku strategiju.

''Prva je vezana za općine gdje Hrvati čine većinu. Tu ćemo se u duhu pluralizma i demokracije natjecati programom, kredibilnošću i kvalitetom kandidata s drugim hrvatskim strankama. U područjima gdje Hrvati ne čine većinsko stanovništvo i gdje je moguća povreda nacionalnih vitalnih interesa pregovarat ćemo s drugim hrvatskim strankama u okviru HNS-a o zajedničkom nastupu'', rekao je Feni portparol HDZ-a 1990 Pero Nikić.

Ljevica na čekanju

Demokratska fronta (DF) izlazi sa 78 kandidatskih lista za općinska/gradska vijeća u Federaciji i skupštine opština/gradova u Republici Srpskoj, kao i listom za Skupštinu Brčko Distrikta BiH. Od toga dvije liste su koalicijske.

U 25 općina nastupit će samostalno - s kandidatom za načelnika, dok će nezavisne kandidate ili kandidate druge političke opcije podržati u 11 općina.

DF će, kako su utvrdili članovi Glavnog odbora, nastaviti pregovore sa svim zainteresiranim strankama lijeve orijentacije koje su za ideju bolje i prosperitetnije BiH.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH na lokalne izbore izlazi u 101 općini, odnosno 71 u Federaciji i 30 u Republici Srpskoj.

''Politička stranka smo koja izlazi u najvećem broju općina u BiH. Također, u 57 općina imat ćemo svog kandidata za načelnika, od toga 55 u FBiH i dva u RS-u'', kazao je Feni politički direktor SDP-a Damir Mašić.

Ova stranka, poručio je, ostaje otvorena za razgovor sa svim političkim opcijama u lijevom spektru, dodajući da je SDP ''raspoložen'' da razgovara i dobije podršku za svoje kandidate, kao i za suradnju s noavisnim i kandidatima drugih političkih opcija lijevo od centra.

Sa SDP-om, DF-om i Socijaldemokratskom unijom (SDU) Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) obavlja razgovore u općinama Zeničko-dobojske, Sarajevske i Tuzlanske županije.

SDA u pregovorima s Halilovićem

''Za sada nam se te stranke javljaju, a ponegdje i SDA, da bi u pojedinim općinama podržali kandidate BPS-a. Moguće je da dođe do pružanja međusobne podrške. To je u fazi pregovora koji bismo trebali završiti do kraja tjedna'', istaknuo je član Predsjedništva BPS-a Semir Halilović.

Potvrdio je da BPS izlazi u 45 općina u FBiH i RS-u, navodeći da ima kandidate za gradonačelnike Zenice i Tuzle, te kandidate za 16 načelnika općina u Federaciji.

Na predstojećim izborima kandidati Naše stranke (NS), izjavio je Feni predsjednik stranke Predrag Kojović, nastupit će spremni da preuzmu odgovornost za rad svojih vijećnika i vijećnica koji su "pokazali izuzetnu principijelnost i moralnost“.

''Naši vijećnici su do sada, samo u Sarajevu, imali više od 230 konkretnih inicijativa i zakonskih prijedloga na lokalnoj razini. Ako tome dodamo inicijative naših vijećnika u Gračanici, Varešu i Doboj-Istoku, onda govorimo o 300 i više inicijativa'', kazao je Kojović.

Mostar visi u zraku

Prijavu za ovjeru sudjelovanje na lokalnim izborima u BiH u listopadu podnijelo je 115 političkih stranaka, 322 neovisna kandidata, šest udruženja građana i 54 grupe građana.

Rok za ovjeru stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za sudjelovanje na lokalnim izborima je 4. lipnja.

Od 5. do 14. lipnja stranke će imati priliku da ovjere koalicije ili neovisni kandidati da ovjere liste neovisnih kandidata.

Žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima bit će obavljeno 21. srpnja. Središnji birački popis bit će zaključen 18. kolovoza.

Izbori u Gradu Mostaru još ''vise u zraku'' iako je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, rekao kako je uvjeren da će izbora u gradu na Neretvi biti.

Kopirati
Drag cursor here to close