Sigurnosne službe

Spremaju se neredi zbog Vučića u Sarajevu?

Vijesti / Flash | 14. 03. 2017. u 09:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više udruženja ratnih veterana u BiH planira tijekom posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića u tom gradu izazvati nerede, pokazuju operativni podaci službi sigurnosti Srbije i BiH, objavio je Blic tvrdeći da su srpski sigurnjaci dobili informacije od službi iz regije da bi se u Sarajevu mogao dogoditi scenarij sličan onome iz Potočara iz srpnja 2015. godine.

"Postoje indicije da se pojedine bošnjačke nevladine organizacije i udruženja ratnih veterana spremaju da izazovu kaos", rekao je listu neimenovani izvor.

Naime, Blicovi izvori tvrde kako su sigurnosne službe u Srbiji dobile ozbiljna upozorenja da će upravo ove organizacije pokušati iskoristiti ogromno nezadovoljstvo Bošnjaka zbog nedavne odluke Međunarodnog suda pravde da odbaci zahtjev za reviziju presude protiv Srbije.

List podsjeća na to da je premijer Srbije Aleksanar Vučić izjavio prije nekoliko dana da ide u Sarajevo iako je "dobio neke čudne stvari", ali da vjeruje da će "to proteći u najboljem redu".

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je za Blic da nadležna policijska i sigurnosna tijela u BiH trenutno ne raspolažu bilo kakvim saznanjima da bi sigurnost premijera Srbije mogla biti ugrožena, ali da "poučeni ranijim neugodnim iskustvom, sigurno ništa neće prepustiti slučaju".

Zamjenika predsjednika Vijeća za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske Drago Kalabić ističe kako bi svako upozorenje o mogućem ponovnom napadu na premijera Srbije trebalo uzeti krajnje ozbiljno. Podsjetio da se ni posljednji Vučićev dolazak u BiH nije smatrao posebno sigurnosno zanimljivim pa je na kraju premijer Srbije "za dlaku izbjegao linčovanje u Potočarima".

"Antisrpska histerija u Sarajevu danas je mnogo izraženija nego 2015. godine, kada je premijer Srbije brutalno napadnut u kompleksu Memorijalnog centra. Pokušaj pokretanja revizije presude po tužbi protiv Srbije pokazao je da sadašnja bošnjačka politika egzistira na mržnji i zaoštravanju odnosa u regiji, tako da me uopće ne iznenađuju informacije da pojedinci u Sarajevu namjeravaju reprizirati skandal iz Potočara i ponovo napadnu Vučića", rekao je Kalabić.

S druge strane, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je kako sigurnosne procjene neće spriječiti Vučića da sudjeluje na summitu zapadnog Balkana u Sarajevu. Istaknuo je kako je svaki odlazak u rizična područja veliki izazov, ali da to neće spriječiti Vučića da sudjeluje na tom skupu, navodeći kako je to idealna prilika da se pokaže da Srbija nema što kriti, niti igrati dvostruku igru.

"Mi igramo pošteno, otvorenim kartama. Naše karte su otvorene zato što mislimo da vodimo politiku koja iskreno želi rješavati probleme i gledati u budućnost", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim riječima, Srbija je "sačuvala prisebnost" i povodom zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Kopirati
Drag cursor here to close