Netanyahu

Sporazum s Turskom donosi ogromnu korist za izraelsku ekonomiju

Vijesti / Flash | 27. 06. 2016. u 08:18 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je danas potvrdio u Rimu sporazum s Turskom o normalizaciji odnosa dvije zemlje nakon šest godina krize, rekavši da će ekonomija Izraela od toga posebno profitirati.

“Vjerujem da je ovo važan korak normalizacije naših odnosa”, rekao je Benjamin Netanyahu novinarima u Rimu nakon sastanka s američkim generalnim tajnikom Johnom Kerryjem. Ovaj sporazum će imati “ogromnu korist za izraelsku ekonomiju”, naveo je AFP.

Turska i izraelska strana rekle su da je postignut dogovor kako bi se normalizirali odnosi i okončala duga kriza otvorena napadom 2010. godine na turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu. U tom napadu je izraelska strana ubila deset turskih propalestinskih aktivista.

Izrael, koji je već ponudio izvinjenje za napad na brod s pomoći za Gazu, što je bio jedan od tri uslova Ankare za sklapanje sporazuma, složio se da plati 20 milijuna američkih dolara ozlijeđenima i obiteljima žrtava, rekli su izraelski dužnosnici.

Viši turski dužnosnik dogovor je nazvao "diplomatskom pobjedom" za Tursku čiji su uvjeti  prihvaćeni, premda se Izrael nije složio da ukine blokadu za Gazu, što je bio jedan od uvjeta za sporazum.

U skladu s dogovorom Turska će dostaviti humanitarnu i drugu nevojnu pomoć u Gazu i izvesti infrastrukturne projekte, poput obnove stambenih zgrada i bolnica, rekao je dužnosnik.

Kopirati
Drag cursor here to close