Beograd

SPC protiv Parade ponosa, ekstremisti najavljuju prosvjede

Vijesti / Flash | 23. 09. 2014. u 14:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najava ovogodišnje Parade ponosa u Beogradu, planirane za 28. rujna, potaknula je prve reakcije i protivljenja, a Srpska pravoslavna crkva (SPC) ponovno je, kao i lani, osudila Pride ocijenivši ga kao "besprizoran skup" nametnut Srbiji i Beogradu.

U priopćenju koje je potpisao patrijarh Irinej navedeno je kako se "ovih dana ponovno nasilno nameće besprizorna gej parada Beogradu i Srbiji".

"Organizatori ovakvog paradiranja i njihovi mentori iz Europe ne žele izvući pouku iz onoga što su prouzročile prethodne parade", ističe patrijarh i upozorava da parada može izazvati opasnosti "na obje strane".

Poglavar SPC poručio je pripadnicima LGBT zajednice da imaju pravo paradirati "ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za osiguranje".

Istodobno, nekoliko ekstremističkih skupina i udruga najavilo je održavanje protuskupova uoči ili u vrijeme Parade ponosa u Beogradu, dok sigurnosne snage analiziraju tko bi sve mogao ugroziti sudionike mimohoda, navodeći kao najveću potencijalnu prijetnju bajkersku skupinu "Anđeli pakla" te navijačke skupine "Zabranjeni" i "Radovci".

Čelnici nogometne Superlige Srbije najavili su da će utakmice sedmog kola, planirane za vikend, biti odgođene ako u nedjelju u Beogradu bude održana Parada ponosa.

Zaštitnik ljudskih prava Saša Janković ocijenio je da pitanje održavanja Parade ponosa i pravljenje od toga velike teme nije ništa drugo do "bacanje prašine u oči, kako bi se pažnja skrenula s drugih problema".

"Pitanje Pridea i uopće LGBT populacije Bruxelles je identificirao kao jednu od prijelomnih točaka za Srbiju, onako simbolično, i uzeo ga kao jedan od indikatora napretka poštovanja ljudskih prava. Ali postavlja se pitanje želimo li ih mi poštovati zbog Bruxellesa ili zbog poštovanja samog standarda ljudskih prava", izjavio je u emisiji "Kažiprst" Tv B92 zaštitnik ljudskih prava Saša Janković.

Za Jankovića nema dileme treba li uopće iznova svake godine problematizirati održavanja Parade ponosa.

"To pitanje bi trebalo biti riješeno, propise za to imamo, imamo vladavinu prava", naglasio je Janković dodavši da nitko ne bi trebao biti žrtva zbog različitosti. Po njemu je to ipak više pitanje političkog vodstva koje bježi od bitnih problema koji su teško rješivi.

"Toga svega ne bi bilo da naši političari kažu: bit ćemo svi tamo, jer je u pitanju vladavina prava, jer su u pitanju ljudska prava", rekao je Janković ocijenivši problematiziranje Pridea "bacanjem prašine u oči".

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio je lani krajem rujna, tri dana nakon zabrane prošlogodišnje Parade ponosa, da pripreme za Pride 2014. "počnu već danas kako to pitanje ne bi ugrožavalo europski put Srbije".

Također, u intervjuu za Radioteleviziju Srbije (RTS) petnaestak dana kasnije, Nikolić je izostanak Parade ponosa prokomentirao ocjenom kako se mora prihvatiti da u Europi postoje neke druge vrhovne vrijednosti i da će "ako ne održimo Paradu, reći da smo nedemokratska zemlja, a ona ne može pregovarati s Europskom unijom". Dodao je da će ako treba, on osobno ići na tu paradu.

Kopirati
Drag cursor here to close