Zapošljavanje

Spašeno savezništvo SDA i DF-a: Uvodi se moratorij na zapošljavanja

Vijesti / Flash | 18. 12. 2014. u 11:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspostavit će se jedna vrsta moratorija na dalja imenovanja, rezultat je dogovora predsjednika DF-a i dopredsjednika SDA, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića nakon današnjih razgovora u Predsjedništvu BiH.

Moratorij će, kako je Komšić potvrdio novinarima, biti ubačen u sporazum o principima formiranja vlasti, dodavši da misli na Federaciju BiH i na županije.

Komšić je rekao kako će pozvati i HDZ da se tome priključi te da će se izraditi ''neki kriterij kada je riječ o daljnjim imenovanjima, prije svega na ministarske pozicije, rukovodne pozicije".

''Ali ključna je stvar da se stane s tim imenovanjima, da se ono što zakon nalaže sada, ljudi kojima su istekli mandati da se postavljaju umjesto njih samo oni koji će privremeno obavljati tu dužnost, kao vršitelji dužnosti, a da nakon što vlade budu formirane svaka vlada napravi procjenu, prije svega stručnog kadra koji joj treba'', kazao je Komšić i potvrdio kako će se pregovori o formiranju vlasti nastaviti ali da mora se zaustaviti proces imenovanja u koji se krenulo i na županijskoj i na federalnoj razini''.

''Ako ovo ovako bude i ako početkom idućeg tjedna to potpišemo, a tu morate i HDZ uključiti u ovu priču jer je to partner na razini Federacije BiH, onda je OK'', kazao je Komšić.

Na novinarsko pitanje je li koalicija ugrožena ili nije, odgovorio je da nije, te da će nastaviti raditi.

''Imamo obvezu da radimo. Samo moramo to na poštenom osnovu postaviti'', kazao je Komšić i dodao kako bi početkom idućeg tjedna trebao biti sastanak predsjednika SDA, HDZ-a BiH i DF-a.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka nije davao izjave novinarima.

Podsjećamo, Damir Bećirović iz Predsjedništva DF-a izjavio je jučer za Bljesak.info kako je riječ o velikom problemu koji se s Kantona Sarajevo može prenijeti na Federaciju BiH.

S druge strane, glavni tajnik SDA Amir Zukić istaknuo je u srijedu kako su u ovoj stranci informirani i o navodima da je u određenim institucijama u KS-u i na drugim mjestima nastavljeno zapošljavanje u javnom sektoru, iako su se ove dvije stranke opredijelile da će zapošljavanje biti vršeno samo u situacijama nečijeg odlaska u penziju da bi bilo nastavljeno funkcioniranje tih institucija.

''U ovome ne vidim ništa previše dramatično. S kolegama iz DF-a dosad smo imali dosta dobre odnose, ali i krizne situacije koje smo uspješno riješili'', naglasio je Zukić.

Prema nekim informacijama, problem je eskalirao, jer je SDA zaposlila već 63 osobe na neka od ključnih mjesta u institucijama i javnim poduzećima.

Kopirati
Drag cursor here to close