Ustavni poredak

Spašavanje upalo u politiku: Spasioci protiv državne službe spašavanja

Vijesti / Flash | 16. 09. 2014. u 10:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gorska služba spašavanja Federacije BiH (GSS FBiH) smatra nedavno formiranje tzv. Saveza gorskih službi spašavanja u BiH, "skandaloznim, nelegalnim i flagrantnim kršenjem nadležnosti i ustavno-pravnog poretka“.

''Spomenuti Savez je formiran 12. kolovoza i kao takav se nastoji predstaviti službenim i krovnim savezom gorskih službi spašavanja u BiH, što je obmanjivanje struktura vlasti i javnosti. Formiran je od raznih, nekompetentnih klubova i udruženja koji nisu specijalizirani za opis poslova koji je domenu Gorske službe spašavanja, čime u velikoj mjeri dovode u pitanje samo djelovanje na terenu i sigurnost svih građana koji bi bili, eventualni, predmet njihovog djelovanja'', navodi GSS FBiH.

Napad na ustavno uređenje države 

U priopćenju se navodi "da GSS FBiH okuplja devet stanica Gorske službe spašavanja s područja cijele FBiH, s tradicijom od više od 60 godina, proizašle iz Planinarskog saveza BiH kao potreba da se unaprijedi sigurnost planinara i ostalih posjetitelja planina i kao takav je pravni nasljednik prijeratnog republičkog GSS“.

Sve stanice - članice GSS FBiH su i članice međunarodne krovne udruge za spašavanje ICAR-CISA te "kao takve licencirane za spašavanje na visinama i teško pristupačnim terenima“.

''Posebno zabrinjava uloga Ministarstva sigurnosti BiH, konkretno pomoćnika ministra sigurnosti Samira Agića koji je na pres-konferenciji iznio neistinu da su u ovaj savez uključene sve gorske službe s područja BiH. Ustavno pravni poredak BiH jasno je definirao način formiranja službi, saveza na razini BiH a on podrazumijeva udruživanje službenih entitetskih pravnih subjekata, u ovom slučaju Gorskih službi spašavanja FBiH i RS. Shodno tome, predstavljanje spomenutog saveza kao državnog može se smatrati i svojevrsnim napadom na ustavno-pravno uređenje Bosne i Hercegovine'', ističe GSS FBiH.

'Upletena' i državna imovina 

Navodi se kako "u smislu navedenog, GSS Federacije BiH u potpunosti podržava nedavni prosvjed po istom osnovu, koji je vlastima u RS-u uputila GSS stanica Jahorina“.

''Napominjemo da je ovim činom načinjeno i grubo kršenje raspolaganja državnom imovinom jer su donacijska materijalna sredstva netransparentno i bez ikakve procedure data u vlasništvo samozvanom Savezu, koji ustavno-pravno ne može biti krovna organizacija gorskih službi spašavanja u BiH'', ističe se u priopćenju za javnost Gorske službe spašavanja FBiH. 

Podsjećamo, Savez je oformljen 12. kolovoza, a kako je priopćeno na njegovu predstavljanju, formiranjem Saveza Gorskih službi spašavanja u BiH stvorena je sinergija spasilačkih službi u cijeloj BiH i pretpostavke da u sljedećem razdoblju operativno brže i efikasnije djelovati pri spašavanju ljudi u nevolji.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza Gorskih službi u BiH spašavanja Zdenko Marić rekao je kako u cijeloj državi, pa i u svakom manjem mjestu imaju oformljene jedinice za spašavanje, bilo da su to gorske službe spašavanja za kopneno spašavanje i potragu ili službe za spašavanje na vodi i pod vodom.

Računanje na podršku 

''Cilj nam je da te službe obučimo po istim doktrinama i tehnikama i da se međusobno dobro poznajemo jer je situacija na terenu pokazala posebno u zadnje dvije godine da je potrebno da na jednom mjestu djelujemo zajednički u trenutku kada se dogodi potreba i da više službi iz više gradova dođe na neku lokaciju i budu koordinirane'', dodao je Marić tom prilikom i dodao kako su dosad imali podršku od vladinih institucija, ali ne i dovoljnu.

''Računamo na još ozbiljniju podršku i da će GSS u BiH naći svoje mjesto u zakonu, te da će naše obuke i oprema konačno postati nešto što će se rješavati sustavno'', istaknuo je, predstavljajući ''državnu'' spasilačku službu, Marić. 

Kopirati
Drag cursor here to close