Referendum

Španjolska: Škotska secesija vodi ka balkanizaciji EU

Vijesti / Flash | 17. 09. 2014. u 15:29 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Težnje Škotske da postane neovisna, poput težnji Katalonije, potkapaju europski duh", rekao je u srijedu šef španjolske vlade Mariano Rajoy, dan prije škotskog referenduma.

"Svi u Europi vjeruju da su ti procesi krajnje negativni", rekao je Rajoy zastupnicima i istaknuo gospodarske razloge. "Ti procesi su mine za europski duh, jer je Europa zamišljena da bi integrirala države, a ne da ih podijeli", dodao je.

Upozorio je da neovisna Škotska ne bi mogla očekivati brzo stupanje u članstvo Europske unije, a njegov ministar vanjskih poslova José Manuel García-Margallo je dodao da bi škotska secesija predstavljala katastrofu.

'Došlo bi do balkanizacije koju u Europi trenutno nitko ne priželjkuje.

'Ujedinjeno bi Kraljevstvo bilo oštećeno, a njegov političko-ekonomski prestiž u svijetu ugrožen, a Europska unija treba Ujedinjeno Kraljevstvo', rekao je španjolski šef diplomacije.

Na njega se potom nadovezao premijer Rajoy tvrdnjom da je u razgovorima s predstavnicima svih 28 zemalja članica EU zaključio da ni kod koga nema nimalo entuzijazma zbog mogućnosti škotskog osamostaljenja i sličnih ideja jer je to 'loše za regiju o kojoj govorimo, za državu i za Europsku uniju u cjelini'.

'Takvi procesi osiromašuju države, donose nezaposlenost i ugrožavaju dobrobit svih građana Europske unije. (...) Regija doista može podnijeti molbu za primanje u članstvo EU, no riječ je o procesu koji traje godinama. Španjolskoj je trebalo osam godina, a Hrvatskoj, koja se učlanila posljednja, trebalo je puno više', upozorio je Rajoy.

Španjolska sa zanimanjem čeka referendum u četvrtak o neovisnosti Škotske dok u jednoj od njezinih najbogatijih regija, Kataloniji, nacionalisti na vlasti žele 9. studenoga organizirati referendum samoodređenja.

Španjolska vlada napravit će sve što može kako bi zajamčila da neće doći do referenduma o katalonskoj neovisnosti, rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia Margallo.

Očekuje se da katalonski parlament u petak i formalno odobri održavanje referenduma o neovisnosti najavljenog za 9. studenoga. Madrid je već upozorio kako će tražiti da ustavni sud onemogući taj korak.

No šef glavne katalonske političke stranke Artur Mas izjavio je jučer kako postoji mogućnost održavanja prijevremenih izbora i ako španjolski ministar Mariano Rajoy stavi veto na zakon o referendumu.

Kopirati
Drag cursor here to close