Kazneno procesuiranje

Španjolska će uhititi sve gradonačelnike koji budu pomagali katalonski referendum

Vijesti / Flash | 13. 09. 2017. u 15:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski tužitelji naredili su danas kazneno procesuiranje katalonskih gradonačelnika koji budu sudjelovali u organizaciji referenduma o nezavisnosti, koji je proglašen neustavnim i nezakonitim, javlja AFP.

Oni su zaprijetili da će uhititi svakog gradonačelnika koji se ne povinuje odluci ustavnog suda koji je zabranio održavanje referenduma zakazanog na 1. listopad.

Tužitelji su naredili svim gradonačelnicima koji su obećali pomoć u organizaciji da se jave na saslušanje, a ako to ne učine bit će uhićeni, navodi AFP.

Katalonski pokret za nezavisnost je zatražio od 948 bogatih gradonačelnika u ovom sjeveroistočnom regionu da pomognu u organizaciji, a do sada je 700 čelnika uglavnom manjih općina dalo suglasnost.

No, ova je odluka došla dan nakon što je policiji naređeno da zaplijeni glasačke kutije, glasačke listiće i sve što je spremano za nelegalni referendum.

Također, optužnica je podignuta i protiv predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta za zloupotrebu položaja. Prijeti mu kazna zatvora do osam godina.

Kopirati
Drag cursor here to close