Tužiteljstvo

Potvrđena optužnica za zločine u Potocima

Vijesti / Flash | 29. 10. 2014. u 14:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH predložilo je spajanje postupka protiv Ibrahima Demirovića sa predmetom protiv Enesa Ćurića i ostalih optuženih za zločine počinjene na području Mostara. Demirović, protiv koga je Tužiteljstvo također podnijelo optužnicu u ovom predmetu, naknadno je uhićen zbog sumnje da je 1993. više puta silovao zaštićenu svjedokinju 'B' u Potocima kod Mostara.

Prema optužnici koju je Tužiteljstvo podnijelo Sudu BiH polovinom rujna, Demirović je sa Ćurićem, te Samirom Kresom, Habibom Čopeljom i Mehmedom Kaminićem sudjelovao u zločinima nad hrvatskim civilima.

Tužiteljstvo im na teret stavlja da su 1993. sudjelovali u zlostavljanju preko stotinu civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bio veći broj malodobne djece, žena, staraca, kao i žena u poodmakloj trudnoći, koji su bili zatvoreni u mjestu Potoci.

U Sudu BiH nisu mogli reći da li je optužnica, koja im je podnesena prije skoro mjesec i pol potvrđena. Kako su naveli, odluka je donesena, ali ne mogu reći njen sadržaj dok je stranke ne prime. Demirović je uhićen 15. listopada zbog sumnje da je počinio i silovanje, pa je Tužiteljstvo zatražilo da se ovaj postupak spoji sa predmetom u kojem je podignuta optužnica.

Demirovićev branitelj Nijaz Đuliman se složio sa spajanjem postupka i sa eventualnim produženjem mjera zabrana, koje je Tužiteljstvo također zatražilo. Sutkinja Minka Kreho je rekla da će prijedlog za spajanje predmeta biti dostavljen braniteljima ostalih optuženih, nakon čega će donijeti odluku, prenosi BIRN.

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Enesa Ćurića, Ibrahima Demirovića, Samira Krese, Habiba Čopelja i Mehmeda Kaminića kojom se terete za zločine nad civilima počinjene u mjestu Potoci, u blizini Mostara.

U optužnici stoji da su Ćurić, Demirović, Kreso, Čopelj i Kaminić od kraja lipnja do početka prosinca 1993. godine na širem području općine Mostar sudjelovali u protupravnom lišenju slobode i zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti koji su bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju, te smješteni u neuvjetnim prostorijama.

Državno tužiteljstvo smatra da je Ćurić bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkog objekta u Osnovnoj školi i drugim zatvoreničkim objektima u Potocima, Demirović zapovjednik 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta vojne jedinice Brdske brigade koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH.

Optužnica protiv ove petorice je podignuta sredinom rujna ove godine, a optuženi se brane sa slobode, prenosi Justice report.

 

Kopirati
Drag cursor here to close