J-31

Soko-Orao: Kina predstavila nevidljivi avion

Vijesti / Flash | 13. 11. 2014. u 10:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je prikazala prvi prototip "nevidljivog" borbenog zrakoplova J-31 što bi trebao biti kineski "odgovor" na američkog lovca F-35.

Zrakoplov je prikazan u srijedu na aeromitingu u gradu Zhuhai, gdje se vinuo u nebo i izveo dva okreta i skoro vertikalni pad, prenosi France Press.

Agencija ocjenjuje kako je prikazivanje "nevidljivog" zrakoplova primjer bez presedana da kineska vojska dozvoljava širokoj javnosti da ima uvid u njezine tehnološke sposobnosti.

Ovaj zrakoplov je godinama unazad meta spekulacija, a njegove prve fotografije postale su dostupne na vojnim portalima tek u posljednjih nekoliko mjeseci.

Proizvođač zrakoplova, koji nosi ime "Soko-Orao", jeste kineska kompanija AVIC.

Kineska vojska je priopćila da će zrakoplovsto uložiti napore da "ostvari snove o snažnoj Kini i moćnim oružanim snagama i moćnoj državi".

Vojni analitičari smatraju kako je kineski "nevidljivi lovac" odgovor na američki F-35 budući da kineska vojna tehnologija zaostaje za američkom u ovoj oblasti.

Oni također vjeruju da kineska obrambena industrija želi pokazati svoje potencijale za izvoz i da nastoji prodati u inozemstvo petu generaciju borbenih zrakoplova, koji su također prikazani na aeromitingu.

AFP podsjeća kako premijera "nevidljivog" dolazi u trenutku pojačanih tenzija između Kine i njenih susjeda zbog teritorijalnih sporova, posebno s Japanom zbog grupe otoka u Istočnom kineskom moru na koja obje države polažu pravo.

Kina godinama unazad povećava izdvajanja u budžetu za obranu kroz razne projekte, a čija vrijednost će u ovoj godini iznositi 132 milijarde dolara, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close