Sigurnosni izazov

SOA objavila dokument: Džihadisti koriste hrvatski teritorij

Vijesti / Flash | 01. 09. 2014. u 06:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) danas je po prvi put objavila dokument u kojem donosi pregled područja sigurnosno-obavještajnog djelovanja i svojih aktivnosti, te iznosi viziju i planove svog daljnjeg razvoja.

Kao jedan od sigurnosnih izazova posljednjih godina SOA navodi pitanje "džihadista" koji su podrijetlom iz država jugoistoka Europe, prenosi Hina.

"Od 2012. u sukobima u Siriji, a kasnije i u Iraku, sudjelovalo je više stotina boraca iz država hrvatskog susjedstva. Pri tome su neki od njih pripadnici najradikalnijih islamističkih skupina koje se bore na tom području", stoji u dokumentu. Navodi se da da zasad nisu identificirane takve osobe s područja Hrvatske, ali da džihadisti hrvatski teritorij koriste kao tranzitno područje.

U dokumentu stoji i da su, unatoč porastu nasilja i ekstremističke retorike, "ekstremističke skupine u Hrvatskoj malobrojne i nehomogene te nemaju značajniji potencijal djelovanja". "U tom kontekstu, njihove aktivnosti uglavnom provode pojedinci koji zlorabe legalno političko djelovanje ili okupljanja za promoviranje svojih stavova ili izazivanje nasilja", ističe SOA i upozorava da je evidentiran trend uspostave kontakata i suradnje između ekstremističkih skupina u Hrvatskoj i regiji sa sličnim skupinama u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close