optužbe

SNSD zbog Džaferovića nastavlja s bojkotom sjednica

Vijesti / Flash | 02. 03. 2015. u 14:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu parlamenta BiH bit će opozicija i nastavit će s odbijanjem prisustvovanja sjednicama sve dok predsjedavajući tog zakonodavnog doma Šefik Džaferović ne bude smijenjen zbog, kako navode, ozbiljnih optužbi za ratne zločine nad Srbima.

Ovo je potvrđeno nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci zastupnika i izaslanika SNSD-a u oba doma parlamenta BiH s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je u izjavi novinarima da i dalje ostaju čvrstoga stave da zastupnici u Zastupničkom domu neće sudjelovati u plenarnom dijelu sjednice dok je Džaferović član Kolegija.

‘’Oni koji su činili ratne zločine nad Srbima u proteklom ratu ne mogu biti članovi Kolegija. To je retrogradno i loše po ukupne odnose na razini BiH. Mi pozivamo i dalje političke stranke koje participiraju u Zastuoničkom domu da se pridruže našoj inicijativi i da smjena Džaferovića bude točka dnevnog reda’’, naveo je Košarac.

Tvrdi da na ovom sastanku nisu razgovarali o deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora, a stava je, kaže, da neće dozvoliti ništa što je mimo interesa RS-a. Izaslanik SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović je na pitanje o prisustvu potpredsjednice SNSD-a Nade Tešanović zasjedanju Hrvatskog narodnog saveza rekao da su oni „suviše velika stranka da bi razgovarali o svakom pitanju“.

‘’Sasvim jasno ćemo znati zauzeti svoj stav u vezi s HNS-om i usvojenom deklaracijom i sa svim onim što RS zanima, koja je iznad svega’’, naveo je on. Staša Košarac je još dodao da su na sastanku s Dodikom razgovarali o situaciji u BiH, jer su „već očiti efekti rezultata nove vlasti“, navodeći probleme oko formiranja Federalne vlade, a, kako je dodao, očigledno će biti problema i u vezi s formiranjem Vijeća ministara.

Košarac je ustvrdio da korištenje sale parlamenta BiH, u kojoj su bile istaknute ratne zastave Armije BiH, „mora odobriti zajednički Kolegijum te institucije, čiji su članovi Mladen Bosić i Ognjen Tadić“. ‘’Bez njihove suglasnosti se ne može koristiti nijedan prostor Parlamentarne skupštine BiH’’, tvrdi on.

Kopirati
Drag cursor here to close