Koalicija na pomolu?

SNSD s liberalima i Boljitkom nudi potpredsjednika Federacije

Vijesti / Flash | 25. 01. 2015. u 17:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SNSD blizu je dogovora sa Liberalnom strankom i Narodnom strankom "Radom za boljitak" o pokretanju zajedničke inicijative za izbor potpredsjednika Federacije BiH FBiH iz reda srpskog naroda, rekao je Srni zastupnik u Domu naroda federalnog parlamenta Slaviša Mihajlović.

On je naveo da bi tu inicijativu, ukoliko bude postignut dogovor, u ime Kluba Srba na narednoj sjednici Doma naroda pokrenuo SNSD.

"Mi smo i jutros, kao i proteklih dana, razgovarali sa čelnicima političkih stranaka za koje smatramo da bi mogle podržati inicijativu SNSD-a. U trenutnim razgovorima smo najbliži dogovoru sa Narodnom strankom 'Radom za boljitak' i Liberalnom strankom", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, SNSD definitivno ostaje pri stavu da želi pokrenuti inicijativu i da svog kandidata za potpredsjednika FBiH, prenose Nezavisne novine.

"To jedna od najbitnijih funkcija i SNSD želi da pripadne njoj da bi mogla zaštititi svoj narod u budućem razdoblju, jer godine koje dolaze neće biti nimalo lake", istaknuo je Mihajlović.

On podsjeća da SDP BiH ima najveći broj izaslanika unutar Kluba Srba i da može pokrenuti nicijativu, ali da je najavio da će, ukoliko se nešto ne promijeni, nastaviti djelovati iz opozicije.

''U takvoj konstalaciji odnosa ključ rješenja izbora potpredsjednika FBiH je u rukama SNSD-a", naglasio je Mihajlović.

On kaže da je broj od pet izaslanika - tri SNSD-a i po jedan Liberalne stranke i Narodne stranke "Radom za boljitak" - dovoljan za pokretanje inicijative, jer je, prema Poslovniku o radu Doma naroda i Ustavu FBiH, za to potrebna trećina izabranih izaslanika

"Stav SIP-a BiH je da je pet izaslanika trećina od 13 izaslanika koliko trenutno broji Klubu Srba. Ta inicijativa mora dobiti podršku oba doma ili u drugom krugu glasovanja samo jednog doma Parlamenta FBiH. Očekujem da će parlamentarna većina uvažiti inicijativu SNSD-a", rekao je Mihajlović.

On je ranije izjavio da je situacija u vezi sa izborom potpredsjednika FBiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH mnogo ozbiljnija nego što se to čini u prvi mah.

"Tu nije riječ samo o stranačkom kadroviranju i postavljanju funkcionera iz pojedinih političkih stranaka, već je pravi smisao zauzimanje pozicija prije ustavnih reformi u BiH i FBiH", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, značajna je pozicija potpredsjednika FBiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, jer će taj dom biti politička arena, gdje će se događati najveći dio dogovora i procesa o ustavnim reformama.

On napominje da politička elita iz Sarajeva nastoji dati ekskluzivno pravo Demokratskoj fronti, kao što je to nekada činila SDP-u, odnosno da se sva kadrovska rješenja koja pripadaju srpskoj kvoti daju jednoj političkoj stranci.

Upravo na taj način je, kaže Mihajlović, DF i Željko Komšić postao dio kombinatorike buduće vlasti u FBiH i BiH, napominjući da je isti posao radio i prije četiri godine sa pozicije SDP-a, prenose Nezavisne novine.

"SNSD kao politička stranka koja je na sebe preuzela obavezu da zaštiti srpski narod u FBiH je zainteresirana za te pozicije kako bi mogli aktivno sudjelovati u ustavnim reformama koje će se dogoditi u naredne dvije godine", dodao je Mihajlović.

Konstitutirajuća sjednica Doma naroda FBiH je prekinuta, a nije izabran zamjenik predsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda, niti potpredsjednik FBiH.
Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH umjesto 17 čini 13 izaslanika zbog činjenice da je SIP BiH odbio četiri kandidature kandidata koji su se u dva izborna procesa različito izjašnjavali.

U ovom klubu SDP BiH ima šest izaslanika, SNSD tri, a po jednog izaslanika imaju "Naša stranka", Liberalna stranka BiH, Narodna stranka "Radom za boljitak" i DF.

Kopirati
Drag cursor here to close