Narušavaju li privatnost?

Snowden Putinu: Prisluškuje li Rusija milijune?

Vijesti / Flash | 17. 04. 2014. u 15:15 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbjegli američki špijun Edward Snowden, koji je svijetu razotkrio da su američke tajne službe prisluškivale milijune pojedinaca, u četvrtak je putem televizije pitao ruskog predsjednika Vladimira Putina postupa li i Rusija na taj način.

Bio je to vjerojatno prvi izravni kontakt Putina i Snowdena otkako je ljetos Rusija pružila azil američkom bjeguncu kojega njegova domovina traži zbog razotkrivanja tajnih podataka.

"Da li Rusija na bilo koji način presreće, pohranjuje ili analizira komunikacije milijuna pojedinaca?", pitao je najpoznatiji svjetski zviždač.

Putin, koji je bio špijun u doba Sovjetskog Saveza, izazvao je smijeh u studiju kazavši: "Vi ste bivši agent, a i ja sam imao veza s obavještajnom agencijom".

Rusija prati komunikacije u sklopu kriminalističkih istraga, "ali masovno, nekontrolirano prisluškivanje sigurno ne dopuštamo i nadam se nikad i nećemo", odgovorio je Snowdenu.

Drugim pitanjem predsjedniku o tome vjeruje li da svrha učinkovitije, bolje istrage opravdava sredstvo da se zbog toga "čitava društva nadziru" Snowden je htio pokazati da ga zabrinjavaju slobode posvuda u svijetu, uključivo u Rusiji koja mu je pružila azil.

Putin je tako dobio priliku pokazati da Rusija manje zadire u privatne slobode nego što to čini SAD.

Ruske vlasti trebaju odobrenje suda da provode takav nadzor nad nekim specifičnim pojedincem i "zbog toga ovdje nema masovnog nadzora i prema zakonu ne može ni biti", odgovorio je Putin.

Snowden nije bio u studiju kada je postavio pitanje Putinu putem videosnimke i nije jasno je li pitanje bilo unaprijed snimljeno iil je išlo uživo, objašnjava Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close