Nevrijeme

Snježna mećava na zapadu: Gotovo metar snijega u Bostonu

Vijesti / Flash | 28. 01. 2015. u 13:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snježna mećava pogodila je Boston i regiju Sjeverna Engleska, a najmanje dvije osobe su izgubile život u nevremenu. Najveće padavine zabilježene su u Lunenburgu, u državi Massachusetts, gdje je napadalo 91.4 centimetra snijega i u Oburnu sa 88.9 centimetara snježnog prekrivača, priopćila je američka Nacionalna meteorološka služba.

Oko 45.000 potrošača širom Nove Engleske ostalo je bez struje, priopćile su lokalne elektrokompanije.

U nevremenu je najmanje dvoje ljudi izgubilo život, u Trambulu u Connecticutu 80-godišnjak preminuo je u utorak dok je lopatom čistio snijeg i u okrugu Suffolk, u predgrađu New Yorka poginuo je tinejdžer u ponedjeljak uvečer kada je udario u banderu dok se sanjkao na gumi.

Guverner Massachusettsa Charlie Baker rekao je da je na nekim područjima te države napadalo i do dva metra snijega. Guverner je apelirao na žitelje Massachusettsa da se ako je ikako moguće klone i dalje puteva.

Željeznički, autobusni i podzemni promet u Bostonu i okolini danas je planirano da se uobičajeno odvija, jedino su predviđena neka odlaganja u jutarnjim satima.

New York, New Jersey i Connecticut su ipak izbjegli najgoru oluju, unatoč strašnim prognozama meteorologa i dužnosnika. Zabrana putovanja u tim državama je ukinuta, prenijela je britanska agencija.

BBC prenosi da je američka Nacionalna meteorološka služba priznala da je napravila grešku, prognozirajući "potencijalno povijesnu mećavu."

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio branio je svoja pretjerana upozorenja na nezapamćeno nevrijeme, istaknuvši da je to radio zbog tada takvih dostupnih informacija. Upozorenje na mećavu ostalo je na snazi duž obale od Long Islanda do Mainea, prenio je BBC.

Više od 4.700 letova je u SAD otkazano u utorak, pokazuju podaci sitea "Fly Tower" od kojih je više od 80 posto s aerodroma u New Yorku, Philadelphii i Bostonu, navodi agencija Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close