5 po Richteru

Snažan potres zatresao Split; Osjetio se u Hercegovini

Vijesti / Flash | 09. 12. 2016. u 13:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 13.58 potres je zatresao Hrvatsku. Kako je objavio EMSC, potres je bio jačine od čak pet stupnjeva po Richteru.

Prema podacima EMSC-a, potres se dogodio 8 kilometara zapadno od Splita, odnosno u moru pokraj Slatina na otoku Čiovu.

Epicentar potresa je na dubini od 2 kilometra, a procijenjena magnituda je 4,9.

Potres se osjetio u okolici Mostara te Hercegovini.

"Potres koji je danas u 13.57 sati pogodio područje u blizini Splita, osjetio se i u Bosni i Hercegovini kao podrhtavanje tla“, kazao je Feni Rusmir Gorušanin iz Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

"Jačina potresa je bila 4,7 stupnja Richterove skale po našem mjerenju, što odgovara intenzitetu između šest i sedam stepeni Merkalijeve skale", dodao je Gorušanin.

Istaknuo je da je "ovaj potres u Splitu mogao izazvati štete na slabijim objektima", ali da FHMZ nema nikakvih podataka što se tiče šteta u Hrvatskoj, konkretno u Splitu.

"U BiH nemamo dojava da je bilo kakve štete. Ovaj potres u BiH vjerojatno nije ni mogao da napravi štete, osim možda manje uz pojas granice s Hrvatskom", kazao je Gorušanin.

Dodao je da su se u FHMZ javljali građani iz Mostara, Hercegovine, navodeći da su prilično osjetili taj potres, a bilo je javljanja građana i iz Sarajeva.

"Čak i u Sarajevu su se javljali građani da su osjetili blago podrhtavanje, više kao ljuljanje, što ukazuje da se negdje dalje dogodio potres", kazao je Gorušanin.

Kopirati
Drag cursor here to close