Tragedija

Smrt zbog 30 KM

Vijesti / Flash | 24. 02. 2015. u 11:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bog je dao da se ta nesreća desi, ali moram reći da nitko ne bi otišao tamo da mu nije bila nužda'', rekao je Ramo Alibašić, otac Reufa (27), poginulog skupljača ugljena, iz tuzlanskog sela Gornje Dubrave.

''Petero nas je živjelo u ovoj kući, a samo je Reuf zarađivao. Ja sam bolestan, ne mogu da radim. Supruga također, a i snaha je bez posla. On nas je prehranjivao kopajući i skupljajući ostatke uglja", rekao je Ramo kojeg je posjetila ekipa Anadolije.

Nekoliko kilometara dalje, u Donjim Vukovijama, tuga je u obitelji poginulog Edina Herića (18).

"Naš Edin nije bio prinuđen kopati ugalj. Imamo četiri krave. Supruga i ja radimo na pijaci i mogli smo zaraditi za sve što mu je trebalo. Ali, on je htio sam da zarađuje. Nije mu bio problem ustati u pola dva ili u tri sata ujutru, da krene na kop. Volio ga je cijeli komšiluk i bio je naša zakletva. Ljudi me stalno me zovu i dolaze da pitaju mogu li nam kako pomoći", rekao je novinarima otac Mirsad.

Rekao je kako je sa suprugom gledao televiziju kada je bio zemljotres, te da ga je nakon nekoliko minuta susjed obavijestio da su mladići zatrpani, nakon čega su se mještani uputili k mjestu nesreće.

"Po mraku smo kroz blato pješačili do tog mjesta. Ja sam bivši rudar i kada sam vidio o kolikoj se količini zemlje radi, rekao sam da je gotovo i da tu nema niko živ. Tada sam se vratio kući", priča Mirsad, koji najavljuje tužbu protiv Rudnika Kreka, pod čijom je nadležnošću kop, a tužit će, kaže, sve redom, od menadžmenta Površinskog kopa Dubrave, do portira, osiguranja i pojedinih korumpiranih policajaca.

Mnogima je, tvrdi Mirsad, poznato da je u pitanju "korupcijska mreža" koja se pred očima sviju odvija desetljećima.

"Omladinci tamo idu da zarade između 20 i 30 KM. Bolje i to nego da kradu. Ovi momci su poginuli zbog 30 maraka koliko su dobivali ako natovare četiri do pet tona uglja. Zna se točno koliko se daje čuvarima da 'zažmire' kada traktor nelegalno natovarenog uglja izlazi s kopa, koji je svakome otvoren za ulaz, jer nema nikakve zabrane", kaže je Mirsad.

Inače, Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije objavilo je kako će Tužiteljstvu biti proslijeđen izvještaj Federalnog rudarskog inspektora i izvještaj MUP-a TŽ.

''Dok se ne urade sve potrebne stručne analize i vještačenja o ovoj nesreći, Tužiteljstvo nije u mogućnosti iznositi bilo kakve procjene ili donositi zaključke o eventualnoj kaznenoj odgovornosti", naveo je u priopćenju Admir Arnautović, glasnogovornik županijskog Tužiteljstva.

Podsjećamo, četiri osobe u subotu su poginule nakon što su zatrpane zemljom na Površinskom kopu Dubrave kod Živinica. Njihova su tijela nakon višesatnog traganja Čete za spašavanje izvučena dan poslije.

Kopirati
Drag cursor here to close