Odgoda

Smrt aktiviste zaustavila gradnju brane

Vijesti / Flash | 01. 11. 2014. u 10:17 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti su u petak obustavile izgradnju jedne brane na jugozapadu Francuske, pet dana poslije pogibije jednog aktiviste za zaštitu okoline tijekom sukoba demonstranata i policije.

Vlasti su priopćile da nisu u mogućnosti nastaviti radove na brani u mjestu Sivens. Predstavnik lokalnih vlasti grada Tarna, Thierry Carcenac, pozvao je na umjerenost poslije demonstracija u nekoliko gradova Francuske zbog smrti 21-godišnjeg aktiviste, ali su prosvjedni skupovi najavljeni i za vikend.

Remy Fraisse, student iz Toulousea, poginuo je prošlog vikenda tijekom sukoba demonstranata s policijom na gradilištu brane. Lokalne vlasti navode da će preispitati izgradnju brane koja je trebala osigurati navodnjavanje usjeva jer i Ministarstvo životne sredine preporučuje manje nadvodnjavanje da bi se sačuvala priroda.

Projekat izgradnje brane za vjestačko jezero, koji je osporavan od 2011. godine, prihvaćen je svibnja ove godine velikom većinom glasova odbornika lokalne skupštine. Mnogi ekonomisti su pozivali na sprovođenje tog projekta, smatrajući da je od javnog značaja.

"Nasilje ne treba da se suprotstavi demokratskim pravilima i da dovede do obustavljanja razvojnih projekata, neophodnih za gospodarstvo", navela je francuska federacija sindikata poljoprivrednika, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close