Pukla tikva

Smijenjena četiri ministra iz SDA u Vladi USK-a

Vijesti / Flash | 01. 06. 2012. u 14:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača kazao je danas novinarima da su četiri ministra iz Stranke demokratske akcije (SDA): Hase Hajrulahović, Sanel Mahić, Emdžad Galijašević i Ahmet Egrlić smijenjeni s tih funkcija.

U isto vrijeme, pokrenuta je procedura za imenovanje vršitelja dužnosti ministara u ministarstvima gospodarstva, poljoprivrede, financija, te pitanja boraca i RVI-a, koja su do danas pripadala SDA.

Time je potvrđeno da i u ovoj županiji dolazi do razlaza među partnerskim strankama SDP i SDA.

Smjenjivanje ministara iz SDA na svim razinama vlasti u BiH zatražio je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. Lipovača je ponovio da je razlog za raskidanje partnerskih odnosa to što kadrovi SDA nisu glasali za proračun BiH, zbog čega SDP ne vidi kako dalje zajedno s takvim partnerima rješavati nagomilane probleme u BiH.

Na pitanje s kime će SDP u USK-u razvijati partnerske odnose i činiti parlamentarnu većinu, Lipovača je kazao da se ostaje u partnerskim odnosima sa Narodnom strankom Radom za boljitak (NSRZB), a da se razgovara sa Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA) i Savezom za bolju budućnost (SBB), te još nekim zastupnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close