Akcije

Smijenit će se direktori: Čović odgovorio na negodovanja branitelja

Vijesti / Flash | 19. 03. 2015. u 10:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo do kraja riješiti pitanje svih onih imenovanja, agencija i javnih poduzeća koja su u katastrofalnom stanju i mislim da ćemo na prvoj sjednici Vlade F bih morati donijeti odluku o razrješenjima uprava i nadzornih odbora i imenovati vršitelje dužnosti kako bi se taj proces stavio u okvire zakona i dala šansa da napravi uspjeh'', rekao je Dnevnom avazu Dragan Čović član Predsjedništva i predsjednik HDZ-a BiH.

S obzirom na teško stanje u svim oblastima i resorima koje dočekuje novu vlast, čović kaže kako nije previše optimističan da će uslijediti brze i korjenite promjene. Kaže kako smatra da promjena u radu Vlade Federacije ne može biti bez izmjena Zakona o državnim službenicima koje će omogućiti da se promjenom ministara mijenja i ostala struktura u ministarstvima jer, kako kaže ''neće se moći ništa uraditi ako su ministri jedina promjena''.

Čović je rekao kako je prioritet nove Vlade Federacije BiH usvajanje proračuna za 2015. godinu te napomenuo kako će nova ministrica financija Jelka Miličević imati samo sedam za taj posao.

''Teško će se resorni ministri moći u to uklopiti, što znači da će taj proračun biti na tragu izvršenja iz prošle godine. A odmah ćemo morati za mjesec-dva raditi rebalans. kada ministri dođu u svoje fotelje i shvate kakvo je stanje, onda će se to morati staviti u neke malo realnije okvire'', rekao je Avazu Čović te istaknuo kako je veliko iskušenje za vlast u Bih nedolazak izaslanika SNSD-a i DNS-a na sjednice Doma naroda Parlamenta BiH.

''Ako u nekim pravilnicima, zakonima, u odlukama, u poslovniku stoji da opozicija ima vodeću poziciju u nekom povjerenstvu, onda to moramo poštivati. Nema nitko pravo nikakvom većinom izglasati drugačije. Ako ćemo na taj način kršiti bilo koje odluke koje smo prethodno donosili i definirali, onda se bojim da nismo na dobrom putu'', rekao je Čović potvrdivši da je o ovome problemu razgovarao i s Bakirom Izetbegovićem.

Osvrnuo se i na, kako kaže, ''neka negodovanja'', jer HDZ BiH nije dobio ministra branitelja te dodao kako će, usprkos tome, revizija boračkih prava biti prioritet nove Vlade.

''Dogovorili smo se da prva odluka federalne Vlade bude jasna izjava o tome da bi budući ministar i taj resor trebali biti vrlo precizni i kazati da mora biti poništeno sve što je urađeno neustavno i nelegalno u pogledu revizije'', rekao je Čović.

Podsjećamo, Udruga organizatora otpora HVO u BiH nakon objave imena kandidata za federalna ministarstva, priopćila je kako je nezadovoljna i razočarana što legitimni i legalni predstavnici hrvatskog naroda izabrani na posljednjim općim izborima u BiH nisu izborili Ministarstvo za pitanja branitelja u Vladi Federacije BiH kako su u predizbornoj kampanji obećali udrugama proizišlim iz Domovinskog rata.

Iz ove udruge podsjetili su kako je 17. ožujka 2014., na Okruglom stolu "Analiza stanja braniteljske populacije HVO-a Herceg Bosne'' održanom u Hrvatskom domu u Kupresu u organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH i Odbora za branitelje i udruge iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne Predsjedništva HDZ-a BiH obećano osiguranje pozicije ministra u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, kao uvjet za sudjelovanje i formiranje tijela vlasti nakon izbora te formiranje dvije uprave ili direkcije u sastavu ministarstva, a od kojih bi jedna bila zadužena da skrbi o pripadnicima HVO-a.

Udruga je priopćila kako ne podržava ovakav postignuti dogovor oko preraspodjele ministarstava Federacije BiH te da je umjesto Ministarstva branitelja dobiveno ''neustavno Federalno ministarstvo kulture i sporta''.

Kopirati
Drag cursor here to close