idu dalje

Smanjuje se broj izbjeglica na mađarskoj granici, masovno kreću prema Hrvatskoj

Vijesti / Flash | 17. 09. 2015. u 16:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na graničnim prijelazima k Mađarskoj Horgoš 1 i Horgoš 2, koji će biti zatvoreni u narednih mjesec dana, ostalo još svega stotinjak, odnosno dvjestotinjak izbjeglica od kojih neki pakiraju stvari i spremaju se da napuste taj prostor kako bi se uputili k graničnim prijelazima prema Hrvatskoj, javlja Tanjug.

U 18 sati najavljen je dolazak ministara za rad i zapošljavanje i obranu, Aleksandra Vulina na prijelaz Bezdan, odnosno Bratislava Gašića na Horgoš drugi.

Izbjeglice s bliskog istoka, koji su ovih dana uporno pokušavali da preko Mađarske dođu do Njemačke i skandinavskih zemalja, shvatili su da Mađarska neće promijeniti stav i da neće otvoriti granicu kako bi ih propustila. Zato se oni pakiraju i autobusima ili na drugi način će se uputiti k Hrvatskoj.

Raspituju se kako je u Hrvatskoj

U strahu što bi ih moglo očekivati na tom putu oni su se kod novinara raspitivali kakav ih doček čeka u Hrvatskoj i kako iz te zemlje da stignu do Austrije i Nemačke.

Predsjednik općine Kanjiža Robert Lacko očekuje da će granični prijelazi Horgoš 1 i 2, gdje se više tisuća migranata u srijedu sukobilo s mađarskom policijom, do četvrtka navečer biti potpuno ispražnjeni.

"Sinoć je iz (pograničnog mjesta) Kanjiže autobusima prevezeno 3500 izbjeglica iz zemalja Bliskog istoka. Cijeli dan smo autobusima s granice prebacivali ljude u prihvatni centar, međutim oni više nisu ulazili u centar, već su automatski tražili da putuju dalje", izjavio je Lacko Tanjugu.

"Mislim da ćemo večeras prvi put imati mirnu noć u Kanjiži i Horgošu", dodao je. Prijevoz izbjeglica financira UN-ova agencija za migracije, dok će dio njih sam platiti prijevoz, prenose mediji.

Stanje mirno

Dan poslije dramatičnih događaja, na graničnim prijelazima Horgoš 1 i Horgoš 2 je posve mirno.

Zgarište, smeće i odbačene stvari preostali su tragovi sukoba migranata i mađarske policije, javlja Radio televizija Vojvodine.

Podsjetiimo, nekoliko stotina migranata probilo je u srijedu poslijepodne ogradu od bodljikave žice na granici prema Mađarskoj, zbog čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove. Policija je uspjela vratiti migrante na teritorij Srbije iako su ih oni gađali kamenjem, letvama i plastičnim bocama. Izbjeglice su prosvjedovali zahtijevajući da Mađari otvore granični prijelaz.

Mađarska je 15. rujna u ponoć zatvorila svoje granice nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog tko je pokuša ilegalno preći.

Kopirati
Drag cursor here to close