Službeno potvrđeno: Kava je kriva

Vijesti / Flash | 21. 04. 2015. u 06:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrakoplov kojim je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić putovao u službeni posjet Vatikanu 17. travnja prinudno je prekinuo let i vratio se u Beograd nakon što je slučajno aktiviran prekidač "emergency slot extension" kad je po upravljačkoj ploči prolivena kava, potvrdila je u ponedjeljak srbijanska Uprava za civilno zrakoplovstvo.

Po izvješću, kopilot Bojan Zorić prolio je kavu na ploču, a pilot Petar Romčević koji je prolivenu kavu počeo brisati slučajno je aktivirao prekidač zbog čega je avion počeo ponirati. Letjelica je počela gubiti visinu, ali je brzo uspostavljena kontrola, navode pilot i kopilot u izvješću.

Pri poniranju zrakoplova ugasio se motor broj 3 koji je ponovno upaljen nakon par minuta, navedeno je u dokumentaciji koju je objavilo Ministarstvo prometa i infrastrukture.

Kopilot Bojan Zorić, koji je u ponedjeljak saslušan u Upravi za civilno zrakoplovstvo, potvrdio je ranije navode medija da je prolivena kava bila uzrok nevolja zbog kojih je zrakoplov vraćen u Beograd, a službeni posjet predsjednika Srbije Vatikanu otkazan, uz ispriku Svetoj Stolici.

Ministrica prometa Zorana Mihajlović, koja obnaša i dužnost predsjednice Upravnog odbora Uprave za civilno zrakoplovstva, u nedjelju je objavila dotad dostupne dokumente na temelju kojih se radi izvješće o događaju u zrakoplovu "falcon 50".

Među tim dokumentima su izjava pilota Petra Romčevića, izjava kopilota Bojana Zorića, izvješće Uprave i rješenje kojim je kopilot Zorić suspendiran zbog grešaka tijekom leta predsjednika Nikolića i njegovih savjetnika za Rim.

Srbijanski šef države Tomislav Nikolić je sa skupinom svojih savjetnika u petak 17. travnja poletio za Rim u službeni posjet papi Franji, ali se vladin zrakoplov "falcon 50" ubrzo vratio u beogradsku zračnu luku zbog navodnog kvara na jednom od motora, o čemu su za medije svjedočili Nikolićevi savjetnici Oliver Antić i Stanislava Pak.

Beogradski mediji objavili su, dan kasnije, da se avion prinudnovratio u Beograd iz, navodno, posve bizarnog razloga jer je stjuardesaprolila kavu po ploči u pilotskoj kabini kada je slučajno aktivirano"izvlačenje krilaca" pa se zrakoplov počeo tresti i gubiti visinu, dabi se potom vratio u Beograd, a posjet Vatikanu je otkazan.

Prema posljednjim informacijama beogradskih medija, zrakoplov je nakon tog incidenta u međuvremenu imao probni let koji je izveden bez problema, a istim bi zrakoplovom u utorak u Bruxelles trebao putovati srbijanski premijer Aleksandar Vučić na zakazani nastavak razgovora s Prištinom.

Kopirati
Drag cursor here to close