15 mjeseci nakon pada

Službeno: Avion Malasya Airlinesa oborio projektil ruske proizvodnje

Vijesti / Flash | 13. 10. 2015. u 09:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Avion avikompanije Malaysia Airlines na letu 17 oboren je iznad istočne Ukrajine projektilom Buk ruske proizvodnje, priopćio je u utorak Nizozemski odbor za sigurnost zaključujući svoj konačni izvještaj o tragediji iz 2014. godine u kojoj je poginulo svih 298 ljudi.

Dugo čekani nalaz odbora, koji nema ovlasti da proglasi odgovorne za tragediju, nije konkretizirao tko je lansirao projektil.

''Bojeva glava 9n314m detonirana je izvan aviona s lijeve strane pilotske kabine. To odgovara vrsti bojeve glave ugrađene u sustav Buk tipa zemlja-zrak'', izjavio je čelnik Sigurnosnog odbora Tjibbe Joustra, prezentirajući izvještaj, prenosi Reuters.

Rusija je osporila da je korištena takva vrsta projektila, dodao je on.

Na sastanku s obiteljima žrtava tijekom dana, Joustra je kazao da bi putnici koji nisu poginuli u udaru projektila bili u besvjesnom stanju zahvaljujući iznenadnoj dekompresiji u avionu i zbog manjka kisika na visini od 33.000 stopa.

Jostra se obratio novinarima u vojnoj bazi Gilze-Rijen, gdje su pilotska kabina i sekcija poslovne klase Boeinga 777 sastavljeni iz olupine koja je vraćena iz Ukrajine.

Odbor je također ustanovio da je Ukrajina imala razloga da zatvori zračni prostor iznad zone sukoba, i da je 61 aviokompanija koja je nastavila s letovima iznad te zone morala prepoznati moguću opasnost.

Također je preporučio da avijacijska pravila budu promijenjena kako bi se prinudili operateri da budu transparentniji u svom izboru ruta.

Kopirati
Drag cursor here to close