ostavio je iste načelnike

Službeni izvor: Erdogan želi kontrolirati vojsku i obavještajnu agenciju

Vijesti / Flash | 28. 07. 2016. u 20:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi staviti pod svoj nadzor turske oružane snage i nacionalnu obavještajnu agenciju, rekao je u četvrtak turski dužnosnik.

To je objavljeno nakon petosatnog sastanka Vrhovnog vojnog vijeća, kojim je predsjedao premijer Binali Yildirim, a sudjelovali su najviši turski dužnosnici.

Erdogan je nečasno otpustio gotovo 1700 vojnika i časnika zbog navodne upletenosti u neuspjeli državni udar 15. srpnja.

Nakon sastanka, Erdogan je odobrio odluke Vijeća da načelnik oružanih snaga Hulusi Akara i zapovjednici kopnenih, pomorskih i zračnih snaga ostanu na svojim dužnostima, rekao je njegov glasnogovornik Ibrahim Kalin.

Erdogan, koji je zamalo izbjegao uhićenje i moguću smrt u noći udara, rekao je u intervjuu za Reuters prošli tjedan da turska vojska, druga najveća u NATO-u, treba "svježu krv".

Iz vojske je prije toga nečasno otpustio gotovo 40 posto admirala i generala.

Turske vlasti optužuju islamističkog propovjednika Fethullaha Gulena koji živi u egzilu SAD-u da je organizirao udar zbog čega su suspendirale ili pokrenule istragu protiv desetaka tisuća njegovih navodnih sljedbenika, uključujući vojnike, suce i sveučilišne profesore. Zatvoreni su također mnogi mediji, škole i sveučilišta.

"Predsjednik je rekao da će razgovarati s oporbenim strankama o tome da glavni stožer i obavještajnu agenciju MIT stavi pod svoj nadzor", rekao je neimenovani turski dužnosnik.

No za to treba promijeniti ustav pa mu treba potpora oporbenih stranaka u parlamentu, objašnjavaju turski mediji.

Glavni stožer i MIT trenutačno odgovaraju uredu premijera. Erdogan želi promijeniti ustav i uvesti predsjednički sustav u kojem bi imao velike izvršne ovlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close