Džihad

Službene potvrde nema: UN tvrdi da je djevojka iz BiH ubijena u Siriji

Vijesti / Flash | 18. 12. 2014. u 10:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od dvije maloljetne državljanke Austrije, porijeklom iz BiH, koje su otišle u Siriju kako bi se borile na strani Islamske države poginula je u Siriji.

Kako je naveo stručnjak Komiteta za borbu protiv terorizma Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, David Šaria, jedna djevojka je ubijena, a druga je nestala.

''Nedavno smo dobili informaciju o dvije 15-godišnje djevojke iz Austrije, bosanskog porijekla. Njihove obitelji, kao i tajne službe dvije zemlje tragaju za njima. One su regrutirane od Islamske države. Jedna je ubijena u borbama u Siriji, a druga je nestala'', rekao je Širia izraelskom portalu Ynet.

Za sada nema potvrde o pogibiji jedne od dvije djevojke, a Ministarstvo vanjskih poslova Austrije poručuje da ne komentira pojedinačne slučajeve.

Podsjećamo, Samra K. i Sabina S., čiji su roditelji izbjeglice iz BiH, su u travnju pobjegle iz Beča i uputile se u Siriju.

Prije nekoliko tjedana je jedna od djevojaka dala intervju francuskim medijima u kojem je govorila o svom životu u Siriji, tvrdeći da uživa veće slobode nego na zapadu.

Djevojke je prema tvrdnjama austrijskih medija "radikalizirao" Mirsad Omerović koji je propovijedao pod imenom Ebu Tejma u jednoj bečkoj džamiji.

Omerović je uhićen u akciji austrijske policije protiv radikalnih islamista koji su optuženi za regrutiranje boraca i financiranje Islamske države.

Kopirati
Drag cursor here to close