Pranje ruku

Slučaj Šešelj: Tribunal ne želi da im još netko umre u pritvoru

Vijesti / Flash | 07. 11. 2014. u 10:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez logoraša u BiH izrazio je danas ogorčenje zbog odluke Sudskog vijeća Haaškog suda kojom se Vojislav Šešelj privremeno pušta na slobodu.

''Bivši logoraši dok su bili zarobljeni nisu imali priliku reći da su bolesni, jer bi dobili metak u glavu. Nismo mogli ni zamoliti da nas ostave žive'', kazao je za Agenciju Fena predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Istaknuo je kako nije uredu da Haaški sud tako postupa prema Šešelju, jer nije pošteno prema žrtvama dodajući kako od njih očekuje da istinu o stradanjima logoraša iznesu na vidjelo i kazne odgovorne počinitelje.

''Haaški sud uistinu jeste dokazao istinu o tome što se događalo u BiH, ali oslobađanje Šešelja nije uredu. Zapitajmo se jesu li oni planski čekali da se Šešelj razboli, pa da ga ne osude, kao što je to bio slučaj s bivšim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem'', zaključio je Mešković.

Članica Upravnog odbora REKOM-a Nataša Kandić rekla je za agenciju Fena kako slučaj Vojislava Šešelja završava kao još jedno vrlo neuspješno djelovanje Haškog tribunala.

''To svima kazuje da njegovim puštanjem na slobodu Tribunal hoće oprati ruke od slučaja, ne želeći više da netko umire u Tribunalu. Zbog toga je na kraju sve to ružno i neprimjereno jednoj sudskoj instituciji'', ocijenila je za Agenciju Fena.

Komentirajući odluku Haaškog tribunala da iz humanih razloga uslijed teške bolesti privremeno pusti na slobodu Vojislava Šešelja, Kandić je navela kako se Tribunal našao u vrlo nezgodnoj situaciji te da na izvansudski način rješava puštanje Šešelja na slobodu.

''Potpuno je jasno da je u pitanju njegova bolest, a nema nikakvog više ni spomena, ni rasprave ni dilema o tome što je bilo s presudom koja je trebala biti donesena u razdoblju od prethodne četiri godine. Najrelevantnije je da suci Haaškog tribunala nisu uspjeli nakon toliko godina donijeti presudu, a dokaza je bilo dovoljno za njezino donošenje'', istaknula je.

Smatra kako se ova odluka Haaškog tribunala nikako ne može prihvatiti kao neka pravda za toliko godina pritvora bez presude, nego kao bespomoćnost te sudske institucije. Ocjenjuje također da je već dugo potpuno jasno da suci Haškog tribunala ne znaju što da rade, te da pojedini Šešeljevi zahtjevi imaju pravnog smisla i rezone, ali da ih je teško provesti.

''Oni jednostavno ne znaju što bi uradili s tim slučajem. Znaju da i kada bi imali šanse da donesu presudu, da bi se Šešelj isto tako našao na slobodi ako se ima u vidu pravilo Tribunala da poslije dvije trećine odležanog pritvora od ukupne kazne puštaju optuženika na slobodu. Dakle, da je on dobio na primjer 20 godina zatvora, našao bi se na slobodi'', kaže Kandić te dodaje kako suci Tribunala nisu imali "pravne pameti i odlučnosti da donesu presudu i time završe slučaj koji je bio jako važan".

''Ovako su stvorili situaciju da apsolutno svi smatraju da je slučaj Vojislava Šešelja zapravo jedan od velikih neuspjeha Haaškog tribunala u tome što su mu sudili, izveli veliki broj svjedoka, imali veliki broj dokaza i nisu bili u stanju odgovoriti njegovom lukavstvu i stalnom kršenju vlastitih prava i na vlastitu štetu. Nisu umjeli odgovoriti njegovom političkom i pravnom bezobrazluku'', zaključila je Kandić za Fenu.

Podsjećamo, Sudsko vijeće ICTY-a odlučilo je jučer da vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, čije se zdravstveno stanje pogoršalo, privremeno pusti na slobodu da bi mogao dobiti zdravstvenu zaštitu u primjerenijem okruženju. Srbijanski mediji prenijeli su ranije da Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je, nakon ljetošnje kirurške intervencije, metastazirao na jetri.

Liječnički konzilij koji je Šešelja posjetio u pritvoru priopćio je prošlog tjedna da ga se u Den Haagu neadekvatno liječi i da je životno ugrožen.
 

Kopirati
Drag cursor here to close