Pravna saga

Slučaj Kapetana Dragana - prvo uspješno izručenje iz Australije

Vijesti / Flash | 07. 07. 2015. u 17:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, konačno se će se, nakon devetogodišnje pravne sage, suočiti s hrvatskim pravosuđem koje ga tereti za ratne zločine počinjene na području Knina početkom 90-ih godina, a njegov dolazak u Hrvatsku će biti prvo uspješno izručenje optuženog ratnog zločinca iz Australije, piše u izdanju od srijede australski dnevni list The Australian.

Vasiljković, koji je u Australiji živio pod imenom Daniel Snedden, iz zračne luke u Sydneyu prema Hrvatskoj bi trebao poletjeti u srijedu ujutro po australskom vremenu u pratnji hrvatskih policajaca, a nakon uhićenja u zagrebačkoj zračnoj luci 60-godišnji bivši pripadnik tzv. Crvenih beretki bit će odmah prebačen na Županijski sud u Splitu, tvrdi list pozivajući se na visoke izvore bliske pravosudnim tijelima.

Hrvatsko tužiteljstvo sumnjiči Vasiljkovića da je kao jedan od vođa srpskih paravojnih snaga i zapovjednik "Jedinice za posebne namjene" i "Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa" kršio Ženevsku konvenciju jer je u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u Bruškoj kraj Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce.

Slučaj Vasiljković odugovlačio se skoro 10 godina, a tijekom te pravne sage zapovjednik paravojnih srpskih postrojbi podigao je i tužbu protiv Australiana zbog klevete, koju je naposljetku izgubio, a slučaj je dva puta došao i do samog Visokog suda, najviše pravne instance.

Razvlačenje tog postupka je australske porezne obveznike stajalo milijune dolara i pokazalo da je Australija nonšalanta prema optuženim ratnim zločincima, dodaje list i podsjeća da je Mark Aarons, dugogodišnji aktivist, napisao bombastičnu knjigu o dugogodišnjoj volji australskih vlasti da pružaju utočište optuženicima za ratne zločine.

"Ovo je velika pobjeda za Australiju, da konačno možemo reći da je poduzela akciju protiv jednog od brojnih optuženika za ratne zločine koji su u ovoj zemlji našli sigurnu luku", kazao je Aarons.

Bivši zamjenik tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu Graham Blewitt pozdravio je najavljeno izručenje kao dugoočekivani korak prema pravdi.

Vasiljković je prvi put uhićen u siječnju 2006., nakon članaka u Australianu u rujnu 2005., a iz pritvora u Perthu je vodio pravnu bitku protiv izručenja punih devet godina te iscrpio sve zakonske mogućnosti da izbjegne pravdi.

Kopirati
Drag cursor here to close