.va vs .hr

Slučaj Dajla sve zamršeniji

Vijesti / Flash | 10. 09. 2011. u 09:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Upravni sud stigle su još dvije tužbe zbog spornog zemljišta u Istri pa stoga slučaj Dajla postaje sve zamršeniji.

Jedna tužbu podignula je fizička osoba iz Italije, a drugu je poslala banka sa sjedištem u Frankfurtu.

Tako ih nakon jučer zaprimljenih tri, Državnog tajništva Svete Stolice, zatim talijanskih benediktinaca i tvrtke Golf Istra Magica iz Buja koja je prije kupila dio sporne imovine s namjerom gradnje igrališta za golf, vila i manjeg hotela, sada već ukupno ima pet.

O silnim tužbama ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ne želi razgovarati pa izbjegava novinare.

Vatikan je tužio Hrvatsku jer se protivi odluci Ministarstva pravosuđa da se spor između talijanskih benediktinaca i Porečko-pulske biskupije riješi vraćanjem zemljišta u državno vlasništvo.

Tužbu iz Vatikana u ime istarske župe Dajla potpisao je kardinal Tarcizi Bertone. Mjesni župnik kaže da mu je dao punomoć kako bi zaštito svojeg biskupa od nove smjene po crkvenim zakonima.

Pravni sustav postoji da bi se razriješili nesporazumi i društveni konflikti, rekao je komentirajući tužbu Vatikana protiv rješenja Ministarstva pravosuđa o povratu imovine Dajle u državno vlasništvo.

"Ne treba politizirati priču. Na kraju će pravo reći tko je u pravu", rekao je za HRT predsjednik Republike Ivo Josipović u vezi s tužbama.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, komentirajući slučaj Dajla, kazala je kako je Hrvatska pravna država, a Vlada, državno odvjetništvo i sve institucije moraju štititi interese države.

Naglasila je da su odnosi Hrvatske i Vatikana odlični te da je Hrvatska još uvijek ispunjena osjećajima radosti i ohrabrenja nakon boravka Svetog Oca u Hrvatskoj.

"Tužbe su posve očekivane i one će zasigurno narušiti odnose Hrvatske i Vatikana", ističe bivši veleposlanik pri Svetoj Stolici Ivica Maštruko.

A unatoč nastavku pravne bitke za crkvene nekretnine u Istri, čini se da se smiruju strasti na relaciji Sveta Stolica - Porečko-pulska biskupija, tvrdi Glas Istre.

U ordinarijatu u Poreču potvrđeno je da je službu generalnog vikara ponovno preuzeo monsinjor Ilija Jakovljević. No službeno nikad i nije rečeno da je zbog slučaja Dajle maknut, nego da je na godišnjem odmoru.

List zaključuje kako je to znak da se strasti unutar Crkve smiruju te da Ivan Milovan ostaje porečki i pulski biskup. Glas Istre također tvrdi da je ključnu ulogu u tome imao kardinal Josip Bozanić.

Kopirati
Drag cursor here to close