anketa

Slovenci žele jačati vojsku

Vijesti / Flash | 31. 05. 2016. u 09:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pedeset posto Slovenaca slaže se da bi proračunska izdvajanja za obranu trebalo povećati, a 34 posto smatra kako bi ih trebalo smanjiti ili održati na sadašnjoj razini, pokazala je anketa ljubljanskog "Dela", vezana na rasprave o potrebi modernizacije vojske i većeg ulaganja u obranu zbog obveza prema NATO savezu.

Slovenija je prilikom ulaska u taj savez 2004. godine prihvatila kao cilj povećanje udjela obrambenih troškova u BDP-u na dva posto, ali su zadnjih osam godina izdvajanja za vojsku u državnom proračunu zbog krize padala i lani iznosila kritičnih 0,94 posto BDP-a.

Predsjednik Borut Pahor nedavno je upozorio da je vojska zbog smanjenih investicija nespremna na suočavanje s jačom humanitarnom krizom kakva je bila lanjska kriza s migrantima, a kamoli s eventualnom sigurnosnom ugrozom većih razmjera. S takvom se ocjenom u anketi "Dela" složilo 38 posto ispitanika, dok 33 posto ocjenjuje suprotno.

Najvažnijim prioritetima kad je riječ o financijskim sredstvima Slovenci smatraju zdravstvo, brigu za starije osobe, te školstvo i obrazovanje i povećanje investicije u ta područja bili bi najspremniji podržati, pokazala je anketa "Dela".

Investicije u obranu Slovenci ne smatraju toliko važnim no ministrica obrane Andreja Katič kazala je za Reuters da će troškovi za obranu ove godine biti povećani na 0,96 posto BDP-a, a onda rasti i idućih godina, kako bi se operativna sposobnost sadašnjeg sastava oružanih snaga mogla barem održavati na postignutoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close