Drugi krug

Slovenci danas biraju gradonačelnike Maribora, Kranja i Ptuja

Vijesti / Flash | 19. 10. 2014. u 08:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski birači u nedjelju su izašli na izbore na kojima biraju načelnike u 54 općine u kojima kandidati u prvom krugu lokalnih izbora nisu dobili potrebnu natpolovičnu većinu.

Uglavnom je riječ o kandidatima koji na lokalnoj razini nastupaju kao nezavisni kandidati, ali uz potporu stranaka lijevog ili desnog spektra.

Gradonačelnike će u nedjelju među ostalim dobiti i neki od većih gradova, poput Maribora, Kranja, Novog Mesta, Nove Gorice, Ptuja i Murske Sobote.

U Mariboru će se birači odlučivati između sadašnjeg gradonačelnika Andreja Fištravca i bivšeg gradonačelnika Franca Kanglera. Prema anketi koju je u petak objavio mariborski "Večer", uvjerljivo će sa 74 posto pobijediti Fištravec. Iako oba kandidata nastupaju kao nezavisni kandidati, Fištravcu su naklonjeniji birači i političke stranke lijevog bloka, a Kangleru konzervativniji birači.

Fištravec je pobijedio na prijevremenim izborima u Mariboru prije dvije godine, nakon što je Kangler bio prisiljen podnijeti ostavku zbog nereda i žestokih uličnih prosvjeda u kojima je optuživan za korupciju i nepotizam. Kangler je bio osuđen na 7 mjeseci zatvora zbog nezakonitog posredovanja pri dodjeli gradskih stanova, ali je već pravomoćnu presudu poništio vrhovni sud.

U međuvremenu je došlo do sumnji da ni trenutačni mariborski gradonačelnik Fištravec nije sasvim "čistih ruku" iako je prije dvije godine djelovao protiv Kanglera i podržavao prosvjednike protiv korupcije i nepotizma u gradskoj upravi. Policija je Fištravca nedavno prijavila zbog sklapanja ugovora s privatnim tvrtkama na štetu općine, no on optužbe odbacuje i negira krivnju.

I Fištravec i Kangler u predizbornoj su kampanji obećavali da će u drugi najveći slovenski grad, u kojemu je nezaposlenost mnogo veća nego u Ljubljani, privući strane investitore te da će ulagati u infrastrukturu.

U prvom krugu slovenskih lokalnih izbora prije dva tjedna na birališta je izašlo manje od četvrtine od upisanih birača, što je najmanje na svim izborima do sada, a mali odaziv očekuje se i na izborima u nedjelju.

Gradonačelniku Ptuja Štefanu Čelanu nepoznate su osobe u ponedjeljak razbile staklo na ulaznim vratima kuće ostavivši prijeteću poruku "Mrtav si", a smatra da su prijetnje vezane na drugi krug lokalnih izbora iduće nedjelje.

On je gradonačelnik Ptuja već dva mandata, a u drugom će se krugu izbora u nedjelju suočiti s lokalnim poduzetnikom Miranom Senčarom, s kojim je u prvom krugu dobio skoro jednak broj glasova. Obojica nastupaju kao nezavisni kandidati, ali je Čelan ranije izbore dobivao kao kandidat stranaka lijevog centra.

Kopirati
Drag cursor here to close