Žalba

Slobodan Praljak danas pred Haškim sudom

Vijesti / Flash | 22. 03. 2017. u 07:06 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Haškom sudu danas će se održati treći dan žalbene rasprave u slučaju šest bosanskohercegovačkih Hrvata koji su u svibnju 2013. nepravomoćno osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženoga zločinačkog pothvata. Svoju žalbu danas iznosi bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak koji je dobio 20 godina zatvora.

Prva dva dana žalbu su obrazlagali odvjetnički timovi Brune Stojića i Jadranka Prlića. U obraćanjima su ukazivali kako je prvostupanjsko raspravno vijeće Haškog suda napravilo brojne pravne i sudske greške te je pogrešno zaključilo kako postoji udruženi zločinački poduhvat. Istaknuli su i kako je vijeće selektivno razmatralo brojne dokumente, a dokaze od velike važnosti nije uzimalo u obzir.

Haški je sud je bivšeg predsjednika vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno osudio na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković dobili su po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić 16, a načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić 10 godina zatvora.

Osim nepravomoćno osuđenih, žalbu na rvostupanjsku presudu podnijelo je haško tužiteljstvo. Oni traže da se optužene proglasi krivima i po drugim oblicima odgovornosti po kojima je to propustilo učiniti raspravno vijeće te da se izreknu "značajno veće" zatvorske kazne. Tužiteljstvo je poručilo da je raspravno vijeće počinilo pravnu pogrješku izricanjem "očigledno nedostatne kazne optuženima" te nije "na odgovarajući način procijenilo težinu zločina za koje su optuženi osuđeni kao i njihovu ulogu u njima".

Žalbena rasprava trajat će sedam dana, a pravomoćna presuda žalbenoga vijeća, kojim predsjeda sudac Carmel Agius, očekuje se koncem godine.

Kopirati
Drag cursor here to close