Slijedom krimskoga scenarija: Herceg Bosna u sastavu Hrvatske 1. travnja 2015.!

Vijesti / Flash | 01. 04. 2014. u 09:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski sabor, najviše predstavničko tijelo građana Republike Hrvatske, ratificirat će do kraja godine međudržavni sporazum o primanju novih subjekata - Hrvatske Republike Herceg-Bosne, u sastav Republike Hrvatske, javljaju hrvatski mediji.

Nakon potpisivanja sporazuma, koje se očekuje tijekom jeseni u Zagrebu, predsjednik Republike uputit će formalnim putem prijedlog zakona o ratifikaciji sporazuma o primanju Herceg-Bosne.

Prema najavama, očekuje se da će za sporazum glasovati svi zastupnički klubovi, no još se očekuje stav zastupnika bošnjačke manjine u RH, koji se do sada nije javno oćitovao o tom pitanju.

Sporazum se primjenjuje od datuma potpisivanja i stupa na snagu s datumom ratifikacije.

"Sporazum se temelji na slobodnom i dobrovoljnom izjašnjavanju naroda Herceg-Bosne na općem referendumu koji će biti proveden u svim općinama Hrvatske Republike Herceg-Bosne najkasnije do kraja kolovoza, a na kojemu će, kako se očekuje, biti donesena odluka o ponovnom ujedinjenju s Hrvatskom", navodi se u popratnim dokumentima.

Nakon ratifikacije, svečana ceremonija pridruženja očekuje se 1. travnja 2015. Središnja proslava održat će se na Bijači, gdje će biti uklonjeni dosadašnji carinski terminali.

Pravni okvir za pridruženja, koji je izazvao dosad najveće napetosti između Zagreba i Sarajeva, još od vremena potpisivanja Daytonskog sporazuma, jednoglasno je odobrio Ustavni sud RH, na izvanrednoj sjednici održanoj jutros, u tijeku je rasprava na Vijeću za nacionalno sigurnost na Pantovčaku, a za večeras je zakazana sjednica Hrvatskog narodnog sabora.

Kako ekskluzivno doznaje Bljesak.info, iza kulisa ovoga plana stoji diplomat Prvić pl. Travanjski, donedavni hrvatski veleposlanik u Abhaziji i Južnoj Osetiji, koji namjerava na ovaj način iskoristiti pravni presedan stvoren krimskim scenarijem.

HR-HB nije priznala legitimnost poslijedaytonske vlasti i tražila je rješenje svoga pravnog statusa nakon što je 20 godina provela u sastavu Federacije BiH, navode škotski i katalonski mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close