Pregled tjedna

Slavljenje čišćenja, skupi točak i jeftini život

Vijesti / Flash | 01. 03. 2015. u 09:40 Nađa DIKLIĆ*

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedjelja

Noćas proleti vijest, kratka, da kraća ne može biti, da je nožem izboden Selvedin efendija Beganović, imam u mjestu Trnovi u Cazinskoj krajini. U povijesti svog čitanja novina, portala i rada, ne vidjeh kraću vijest.

Možda bi i trebala biti tako kratka da ovo nije četvrti napad na Beganovića koji se javno svađa s vehabijama i selefijama po Krajini. Da nije napadao Bilala Bosnića, kojeg Tužiteljstvo BiH tereti da je poticao muslimane iz BiH da ne idu u Siriju. Čega je to sramota urednike medija koji su ovom aktu dali sam dva i pol retka? Beganovića? Ili glorificiraju "mlade lavove" da idu u ISIL? Još mi nije jasno...

I dok razmišljam o Beganoviću, kojeg mlati tko stigne, vijest iz Tuzle - poginula trojica rudara. Tri dana poslije saznadoh da su njihovi životi vrijedili 30 maraka. Deset maraka po glavi. 26 tisuća puta manje košta njihova glava, od automobila Nikole Špirića!

I dok računam, je li ljudska glava vrijedna šarafa na ministarskom točku, u Sarajevu počinju pregovori o formiranju vlasti. Ponovno se bira "devet veličanstvenih", kojima će kao što slijedi - trebati novi automobili... Ima se, može se u državi u kojoj 60 posto stanovništva živi na granici siromaštva!

Ponedjeljak

U Sarajevo stigla Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku. Eto, BiH ide naprijed k EU. Vijest koju smo dugo čekali. Pogotovo onih 60 posto mladih, nezaposlenih koje je Mogherini spominjala.

I naravno, opet nova vijest. Vanjskotrgovinski deficit BiH skoro sedam milijardi maraka, izvozili smo manje, čak i od prošle godine! I onda mi pade na pamet Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH koji se prije nepuna dva tjedna hvalio kako je "BiH izašla iz recesije". Citat završen.

Gospodin Kozarić se pri tome pozvao na neke "labave argumente". Jedan od njih je bio da je "štednja građana BiH porasla". E, pa ovo može demantirati svatko tko je bio na jednom predavanju iz ekonomije. Ako štednja raste, smanjuje se opticaj novca u potrošnji. Bez opticaja novca, nema poreza. Bez poreza nema plaća... I tako ukrug. Ne samo da je Kozarić pokazao da ne zna "Osnove ekonomije", dapače, on je dokazao da nije sposoban voditi zajednicu etažnih vlasnika, jer bi štedio, pa bi stanarima isključilo struju na ulazu. Ne bi bilo ni svjetla, ni lifta. Od koga je, dovoljno je.

P. S. "Devet veličanstvenih" se naslućuje.

Utorak

Konačno štrajk. Dugo ga i nije bilo. Plaće sudaca i tužitelja u BiH su između 3.800 i 4.200 maraka. E sada, malo je i to. Odlučili su štrajkati zbog regresa. Regres im je, skromno – 2.200 maraka. I dok je prosječna statistička plaća u BiH (logički "prenapuhana" u Statističkim zavodima 800 maraka), naši pravosudni radnici nisu zadovoljni, jer nisu dobili regres od četiri prosječne plaće u javnom sektoru, odnosno osam plaća u realnom sektoru RS. Stvarno sramota!

I dok mi ovdje mučimo i izgladnjujemo po BiH naše tužitelje, dolazi nam predsjednica jedne europske države Hrvatske, Kolinda Grabar – Kitarović. Konačno potvrđeno. Nadamo se da joj nitko neće prenijeti što radimo vlastitom pravosudnom sustavu, jer je bruka za BiH da nam sudije i tužitelji tako loše žive.

Ona tri mladića koja su izgubila glave za 30 maraka su sahranjena.

Srijeda

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, naša država je povećala proizvodnju električne energije za 20 posto. Isti dan, predsjednik Milorad Dodik, najavljuje poskupljenje struje u ovom entitetu! I dok se HE, TE u RS daju na upravljanje Vuku Hamoviću, direktoru EFT grupe, Srbijancu, kojeg je zbog sumnjivog poslovanja istraživala britanska policija, te njihove inspekcije, taj isti Hamović struju iz RS izvozi po znatno nižim cijenama državama u okruženju! Struje ima, ali kako za koga i po kojoj cijeni. Oni viši računi bi trebali, po Dodiku, dolaziti građanima RS, niži, na primjer, Crngorcima!

Da sve ne bude tako mračno, pobrinuo se Petar Đokić, ministar industrije i privrede RS koji nam je jubilarni 200. put, otkako je SNSD na vlasti "otkrio" da ležimo na nalazištima nafte! Stoga, ako nam i poskupi struja, nema veze - imamo naftu, u dvorište i kopat ćemo...

Četvrtak

Dva čuda u jednom danu. Pozitivna!

Ukinuto pravo na "bijeli kruh" imenovanim i izabranim predstavnicima vlasti na razini BiH, što stanovnici ove države traže već godinama, a zbog uzimanja mita uhićenja sutkinja Azra Miletić zbog primanja mita (još nije jasno hoće li joj biti isplaćen regres)! Neću više ništa pisati, staro sujevjerje, da nam opet ne krene nagore!

Petak

Mandatarenje na razini BiH još traje. Denis Zvizdić, mandatar i u vrijeme kucanja ovog teksta, predsjedavajući Vijeća ministara BiH došao u Banja Luku da nam kaže imena srpskih minitara iz "Saveza za promjene" koje smo već objavili, barem desetak dana prije njega. Sudeći po tome kako je počeo, Zvizdić ne obećava kao budući predsjedavajući. Da je otvorio jedan portal ili novine, uštedio bi putne troškove i pročitao imena.

DF Željka Komšića isti dan objavljuje da hoće isti broj ministarstkih mjesta u Vijeću ministara BiH kao i HDZ BiH. To što DF nema ni približnu snagu u Zastupničkom domu BiH, ne smeta Komšiću da traži šta on misli da mu pripada. Ne pojasni po kojoj računici ni logici. Njegovo je da traži, valjda. Ipak, dan se nastavlja. Usprkos Komšićevim apetitima, objavljuje se popis ministarstava. DF- jedno, HDZ BiH – tri. O personalnim rješenjima, koja su također mediji već objavili, znat ćemo sljedećeg tjedna.

U međuvremenu, hrvatska predsjednica Grabar – Kitarović pokazuje da zna šta radi. Prvo je zatražila ostavku premijera Milanovića, a potom i stopiranje ovrha kojim bankarski sektor uništava građane Hrvatske, izbacujući ih na ulicu Bravo, sam nam nemojte uveti vize za Hrvatsku, kako se najavljuje iz EU.

Subota

Republika Srpska proslavlja svoj prvi Ustav. Da, onaj ustav, na čijem su temelju Hrvati etnički počiščeni iz Posavine, kao i Bošnjaci s drugih teritorija.

I dok BiH energetski tone, rješenje je našao, a tko drugi, nego Petar Đokić, ministar privrede u Vladi RS. Naime, Đokić tvrdi da će ovaj enttet dobijati plin iz Rusije, preko Srbije, te da potpisuje ugovor s "Gazpromom". Iako je propao plan da "Južni tok" ide kroz RS, a Vlada RS uvjeravala građane da to nije točno i dok su predsjednik Rusije Vladimir Putin i direktor "Gazproma" Aleksej Miler ponavljali da RS nema ni na mapi, bukvalno, dotle je predsjednik RS Milorad Dodik tvrdio da su to laži i da će RS biti na mapi!

I zbilja, nije mnogo ni rekao netočnosti. Sada će plin dobijati samo "Birač" i "Alumina" iz Zvornika, a plaćat ćemo ga po tržišnoj cijeni! Još kada bi tko pojasnio gdje je nestao obećani kredit, kako su to pojašnavali iz Vlade RS "jedan manji" i "jedan veći"- 70 milijuna i još 760 milijuna koje je navodno, Dodiku obećao Putin dok su pili kavu u Moskvi, po kamatnoj stopi od dva posto do kraja 2014. godine, građani RS bi uz zalihe nafte i tolike novce mogli mirno spavati. Točno 850 milijuna maraka trebalo je do kraja godine biti u RS po tako divnoj kamati. Danas je 1. ožujak, a kredita nema, pa nema... Garant je Putin pogriješio godinu, jer se to Vladi RS ne događa.

*urednica portala PolitičkiMerdijan

Kopirati
Drag cursor here to close