Nesuglasice

Skupština HNŽ-a: Puno je spornih pitanja oko kojih se ne može usuglasiti vladajuća koalicija

Vijesti / Flash | 04. 07. 2016. u 11:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osamnaestoj, redovitoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), koja je danas započela u Mostaru, naći će se uz ostalo i Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju u toj županiji.

Kako je izjavio prije današnje sjednice ministar financija u Vladi HNŽ-a Adnan Faladžić, projekt je pokrenula prethodna vlada, a riječ je o 5 milijuna maraka kredita Svjetske banke koji su namijenjeni za energetsku učinkovitost objekata i to za Dom zdravlja Jablanica i sedam obrazovnih škola na području HNŽ-a.

Rok otplate kredita je 10 godina, s grace razdobljem od 3 godine i s kamatnom stopom od 1,25 posto.

Uz zastupnička pitanja, na današnjoj sjednici, čiji dnevni red je usvojen većinom glasova, bit će razmatran Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o geološkim istraživanjima HNŽ-a, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o termoenergetskoj inspekciji HNŽ-a, te Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju HNŽ-a.

Također će biti razmatrani Nacrt zakona o gorskoj službi spašavanja HNŽ-a i Odluka o usvajanju Izvješća Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave o izvršenju sankcija u HNŽ-u za 2015. godinu iz člana 1. Zakona o izvršenju sankcija u HNŽ-u.

Na upit novinara da pojasni razloge prekida prošle, sedamnaeste, sjednice Skupštine HNŽ-a i nesuglasice vladajuće Koalicije, koju u Skupštini HNŽ-a čine HDZ BiH, SDA i SBB, predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika Tomislav Martinović podsjetio je kako su nesuglasice zastupnika nastale oko usvajanja financijskih izvješća dva izvanproračunska korisnika (Službe za zapošljavanje HNŽ-a i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a).

''Mi smo tražili određeno vrijeme kako bi vidjeli je li potrebno u takvom obujmu i na sredini godine, razmatrati financijska izvješća budući da se ona razmatraju na kraju proračunske godine što se i očekivalo'', objasnio je Martinović, izražavajući nadu da će se i taj problem nadići.

Predsjedavajući Skupštine Šerif Špago dodao je kako će se prethodna sjednica morati usuglašavati na političkoj razini te da to očekuje vrlo brzo, navodeći također da ima puno spornih pitanja oko kojih se ne može usuglasiti vladajuća koalicija.

SDP-ov zastupnik Aner Žuljević je mišljenja kako otpočetka Koalicija funkcionira tako da problematične stvari ostavlja za dalje vrijeme ili političkim spinovima pokušava poručiti kako su stabilizirali javne financije i kako je to najveći napredak ove vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close