Posjet

Škotska ministrica u Srebrenici: Sjećati se prošlosti i graditi budućnost

Vijesti / Flash | 21. 08. 2016. u 15:50 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon u pratnji veleposlanika Velike Britanije u BiH Edwarda Fergusona u nedjelju je posjetila Srebrenicu. Ona se sastala sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem sa kojim je razgovarala o aktualnoj situaciji u ovom gradu.

Nakon sastanka prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon je rekla: "Imala sam veoma ugodan sastanak sa načelnikom Durakovićem koji mi je poželio toplu dobrodošlicu u svoj rodni grad. Čast mi je što sam mogla posjetiti Srebrenicu i odati počast onima koji su izgubili živote ovdje – i pokazati da i 21 godinu poslije, oni su i dalje veoma u mislima i srcima stanovnika Škotske.

U našem svijetu ne bi trebalo biti mjesta ni za jedan oblik mržnje ili netolerancije zasnovane na rasi, porijeklu ili vjeri.

Moramo osigurati da se sjećamo prošlosti, ali da radimo zajedno na eliminiranju straha i nepovjerenja i povećanju uzajamnog razumijevanja i poštivanja kako bi izgradili svjetliju budućnost za našu djecu".

Prilikom boravka u Srebrenici prva ministrica Škotske obišla je Memorijalni centar Potočari i susrela se sa Majkama Srebrenice.

Kopirati
Drag cursor here to close