Veliki broj ozlijeđenih

Skoplje: Bačena bomba u ured predsjednika Ivanova, na ulicama neredi

Vijesti / Flash | 13. 04. 2016. u 21:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sukobi demonstranata i policije izbili su tijekom prosvjeda u Skoplju, a na ured predsjednika Đorđa Ivanova bačena je dimna bomba. dok je zgrada u kojoj se nalazi ured zasuta je jajima i kamenjem. Mediji javljaju da ima i dosta ozljeđenih.

Građani Skoplja već drugi dan izražavaju revolt zbog odluke Đorđa Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu "prisluškivanje". Oni su u središtu Skoplja, ispred ureda predsjednika, bacali predmete i razbili više prozora, prenosi televizija Telma.

Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali probiti kordon policije i uputiti se prema sjedištu vladajuće stranke VMRO-DPMNE. Demonstranti su se u stampedu razbježali s ulica makedonske prijestolnice.

Oni traže ostavku Ivanova, zamrzavanje izbora zakazanih za 5. lipanj, kao i formiranje ekspertne vlade koja će organizirati kredibilne i demokratske izbore, prenose Nezavisne novine.



Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE okupile su se ispred opozicijske SDSM, javljaju makedonski mediji, koji izvještavaju da je do tuče i incidenata došlo i tijekom prosvjeda u Bitoli. Kako navode makedonski mediji, Ivanov i dalje odbija primiti zapadne veleposlanike, a SAD su ranije danas osudile njegovu odluku da blokira istragu o aferi "prisluškivanje", upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez provođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najutjecajnije vladajuće stranke VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministricu policije Gordanu Jankulovsku.

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicijske stranke SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tijekom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i svećenika. 

Političke tenzije u Makedoniji su veoma povišene u proteklih 24 sata, pa su u pitanje dovedeni i izbori zakazani za 5. lipanj, navode makedonski mediji.


Kopirati
Drag cursor here to close