Izlet u Sölden

Skijanje o trošku građana: Nikad Željko Komšić nije uzeo marke

Vijesti / Flash | 26. 02. 2015. u 12:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nikad Željko Komšić nije uzeo marke od ove države", rekao je nekadašnji član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte komentirajući navode da je tijekom svog mandata bio na skijanju o trošku građana BiH. Komšić je, pojašnjavajući svoj boravak u austrijskom Söldenu, rekao kako će tužiti revizore.

Naime, u revizijskom izvještaju poslovanja Predsjedništva BiH u prošloj godini kao jedna od spornih činjenica navedeno je putovanje člana Predsjedništva BiH s četvoricom suradnika.

Nezavisnim novinama potvrđeno je da je na putovanju u siječnju prošle godine bio upravo Komšić, a revizori "na osnovu putnog naloga i izvještaja s obavljenog putovanja" nisu mogli utvrditi razlog zbog kojeg je Komšić s četiri člana svog ureda boravio u Austriji.

"U odluci o putovanju i putnom nalogu kao razlog putovanja navodi se samo 'službeno', a u službenim evidencijama o realiziranim putovanjima, koju vodi Služba za protokol i ceremonijal, takvo putovanje nije evidentirano (npr. putovanje člana Predsjedništva i četiri člana njegovog kabineta gdje su troškovi smještaja pravdani računom austrijskog skijališta Solden)", piše u pismu Ureda za reviziju upućenom 5. veljače Predsjedništvu BiH.

U dokumentu, kojim revizori Predsjedništvo obavještavaju o nalazima prethodne revizije, naglašeno je da se zbog ovakvog sačinjavanja putnih naloga, bez izvještaja i navođenja svrhe putovanja, ne mogu uvjeriti u namjensko trošenje proračunskog novca.

"U pojedinim slučajevima je uočeno da nije pravilno izvršen obračun dana provedenih na službenom putu, te je s tim u vezi isplaćen veći broj dnevnica", navedeno je u pismu Ureda za reviziju.

Komšić, koji je sada zastupnik u parlamentu BiH, nalaze iz prethodne revizije nazvao je lažima.

"Nisu bila četvorica mojih savjetnika u Austriji, nego dvojica i vozač koji uvijek ide sa mnom jer sam član Predsjedništva. Dvojica savjetnika su išla na službeni put u Salzburg na skup o dijaspori, potom su otišli u Švicarsku da razgovaraju s čovjekom kojeg smo trebali imenovati za počasnog konzula", rekao je Komšić Nezavisnim novinama.

Komšić tvrdi da su dvojica njegovih savjetnika, po povratku iz Švicarske, svratili u austrijsko skijalište Sölden jer je on to od njih tražio.

"Svratili su do mene da me izvijeste ko je taj čovjek kojeg trebamo imenovati za počasnog konzula u Švicarskoj. Bili su i s našim veleposlanikom. Bio sam u Söldenu, ali sam to platio od svojih para. Ako revizija tvrdi da je to plaćeno iz budžeta, tužit ću ih!'', rekao je Komšić.

Prema reviziji, Predsjedništvu BiH su dostavljeni računi za hotelski smještaj u Söldenu od 26. do 29. siječnja 2014. godine za Komšića, trojicu njegovih savjetnika iz Ureda i za vozača.

Iako iz Predsjedništva BiH ni u Ureda za reviziju nisu odgovorili na upit koliko je ovaj smještaj koštao, Nezavisne novine navode kako je, sudeći po cjenicima hotela u austrijskom skijalištu u jeku sezone, smještaj Komšića i njegovih suradnika koštao najmanje 2.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close