CCI

Sitnica od 3.000KM: Kako se obračunava plaća u Skupštini RS

Vijesti / Flash | 19. 11. 2015. u 10:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosječna mjesečna plaća profesionalnih zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske uz minuli rad iznosi oko 3.000 KM i značajno su privilegovani u odnosu na građane koji zastupaju, upozorili su iz Centara civilnih inicijativa RS-a koji prate rad entitetske zakonodavne i izvršne vlasti.

Naime, mjesečna plaća zastupnika koji su zasnovali radni odnos u Narodnoj skupštini RS-a je oko 2.550 KM. Međutim, ukoliko obavljaju poslove i zadatke predsjednika Kluba zastupnika ta zarada se uvećava za još 383 KM.

I mjesečna plaća zastupnika koji je zasnovao radni odnos u parlamentu RS-a, a koji obavlja poslove i zadatke zamjenika predsjednika Kluba zastupnika uvećava se za 128 KM.

Treba istaknuti da se mjesečna plaća zastupnika koji je zasnovao radni odnos u Narodnoj skupštini RS-a, a koji obavlja poslove i zadatke predsjednika radnog tijela uvećava za 255 KM, napominje CCI.

Sastavni dio osnovne plaće zastupnika na stalnom radu je potom i uvećanje i po osnovu minulog rada koje iznosi 0,50 posto za svaku godinu radnog staža.

Narodni zastupnik koji nije u stalnom radnom odnosu u Narodnoj skupštini RS-a ima pravo na naknadu u mjesečnom iznosu (paušal) od čak 70 posto osnovne plaće zastupnika koji su u stalnom ili profesionalnom radu.

Po navedenoj osnovi, svaki neprofesionalni parlamentarac u RS-u sada prima mjesečnu naknadu od čak 1.785 KM.

Istovremeno, zastupnici koji nisu u stalnom radnom odnosu u Narodnoj skupštini RS-a, a obavljaju poslove i zadatke predsjednika Kluba zastupnika ili zamjenika predsjednika Kluba zastupnika ili predsjednika radnog tijela, primaju naknadu po tom osnovu u istoj visini kao i poslanici koji su zasnovali radni odnos, a obavljaju navedene poslove i zadatke.

Stoga, iz CCI-a ističu kako je značajno istaknuti da zastupnici koji primaju paušal od 1.785 KM, neometano na svojim profesionalnim radnim mjestima primaju punu plaću za poslove i funkcije koje obavljaju, pa većina zastupnika koja nije profesionalizovala svoj status, mjesečno faktički ostvaruje dupla primanja.

Tijekom devet mjeseci ove godine zastupnici su iz proračuna RS-a naplatili oko 1.800.000 KM.

U promatranom razdoblju, bilo je zakazano 37 zasjedanja Narodne skupštine od čega su na svega njih 12 bili prisutni svi zastupnici.

Nije bilo zastupnika sa značajnijim izostancima sa sjednica, a to je, smatraju u CCI-u, iz razloga što je skupštinska većina ''tijesna'' i nema prostora da netko od zastupnika Skupštine izostaje sa sjednica, izuzev u nekim posebnim situacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close