Sankcije

Sirija će pomiriti Rusiju i Ameriku

Vijesti / Svijet | 18. 07. 2016. u 12:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusi neće prihvatiti koaliciju sa SAD u Siriji dok ih Washington ne prihvati kao ravnopravnog partnera, a to znači ukidanje antiruskih sankcija, navodi Wall Street Journal, prenosi Srna.

Državni tajnik SAD John Kerry čest je gost u Moskvi i sve češće pokazuje spremnost za suradnju.

Tijekom posljednje posjete, Kerry je predložio Rusiji stvaranje zajedničke američko-ruske grupe za razmjenu operativnih i obavještajnih informacija i sinkronizaciju akcija protiv terorista, ističe američki list.

Moskvu, međutim, ne zanima mnogo ovakav prijedlog, kako se čini, jer zajedničko sudjelovanje u mirovnom procesu podrazumijeva partnerski odnos dvije zemlje, a to ne može biti realizirano u uvjetima antiruskih sankcija.

Potpuno je moguće da će SAD uskoro biti spremne ukinuti sankcije u zamjenu za zajednički plan o Siriji, piše autor članka.

Rusija ima sve razloge za optimizam po ovom pitanju, jer je stav Washingtona u posljednje vrijeme postao prilično "savitljiv".

Samo prije godinu dana SAD su izričito odbacivale svaku ideju suradnje s Rusijom u bliskoistočnom konfliktu.

Ipak, od tada se mnogo toga promijenilo - rusko sudjelovanje u rješavanju krize pokazalo se efikasnim i Washington je shvatio svoju nemoć u ovoj krizi, naglašava Wall Street Journal.

Osim toga, jedinstvo EU po pitanju očuvanja sankcija se raspada, posebno od kada su SAD koncentrirale svoju pažnju na Siriju, ostavivši Njemačkoj da riješi ukrajinsku krizu, dodaje ovaj list.

Kopirati
Drag cursor here to close