Zračni napadi

Sirija: Amerika će gađati "svetišta" džihadista

Vijesti / Flash | 16. 09. 2014. u 16:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zračni napadi koje će Sjedinjene Američke Države izvesti protiv grupe Islamska država u Siriji će ciljati "svetišta" džihadista, izjavio je američki tajnik za obranu Chuck Hagel u utorak na prijemu u Senatu.

Hagel je rekao da će američki zračni udari ciljati "svetišta Islamske države u Siriji. Ovo podrazumijeva njihove zapovjedne centre, logističke kapacitete i infrastrukturu".

Govoreći u svoje ime, najveći po rangu američki general Martin Dempsey, međutim, je upozorio da ova zračna kampanja neće ličiti na onu izvedenu 2003. godine u Iraku protiv Sadama Huseina. U to vrijeme nazvana "šok i strahopoštovanje", ona je bila brza.

Izvedena 162 napada

Ova kampanja protiv grupe Islamska država "će biti žestoka i duga", naglasio je general Dempsey.

Od 8. kolovoza, američke zračne snage su izvele 162 napada na pozicije džihadista u Iraku.

Dok je Obama izrazio namjeru da gađa džihadiste u Siriji, nijedan napad se trenutno ne izvodi na sirijskoj teritoriji.

''Ako vi napadnete Sjedinjene Američke Države, nećete biti sigurni nigdje'', rekao je oštro američki predsjednik u televizijskom obraćanju u srijedu.

Kurdske snage oduzele kršćanska sela od džihadista

Kurdski borci su oduzeli u utorak nekoliko kršćanskih sela na sjeveru Iraka nakon borbi protiv džihadista Islamske države (IS), saznaje se iz nekoliko izvora.

''Jutros, pešmerzi su uspjeli istjerati aktiviste (IS-a) iz četiri sela zapadno od Erbila i uspostaviti nad njima kontrolu'', rekao je irački dužnosnik spominjući mjesta Hasan el-Šam, Sjudan, Bahra i Jisr el-Hadr.

On je precizirao da su raketna i minobacačka pucnjava razmijenjene u sukobima.

''Nakon sukoba tijekom jutra, pešmerzi su uspjeli osloboditi nekoliko sela, posebno Hasan el-Šam i Sjudan. Aktivisti (IS-a) su sada otišli'', priopćio je izvor.

"Ova sela su vrlo bitna jer se nalaze u blizini gradova (kršćanskih) Bartala i Karakoš", prema njihovom priopćenju.

Ova ponovo osvojena mjesta se nalaze u ravnici Ninive, koja se prostire od Erbila, glavnog grada Kurdistana, do Mosula, drugog grada u Iraku koji od lipnja kontrolira Islamska država.

Deseci tisuća kršćana iz Iraka, većina vjernika šaldenske katoličke crkve, pobjegla je u kolovozu nakon nove ofanzive IS-a.

Karakoš, najveći kršćanski grad u Iraku i deseci sela su bili ispražnjeni tijekom, kako to kršćanski lideri opisuju, najgore katastrofe u dugoj povijesti iračke kršćanske manjine.

Kopirati
Drag cursor here to close