Oružje i droga

SIPA spriječila dvije isporuke oružja i droge na putu ka Zagrebu

Vijesti / Flash | 15. 12. 2016. u 11:18 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nastavlja aktivnosti na otkrivanju počinitelja teških krivičnih djela u oblasti organiziranog i drugih oblika kriminala, o čemu svjedoči sedam složenih operativnih akcija provedenih u posljednjih mjesec dana, a u sklopu kojih je uhićeno 39 osumnjičenih osoba.

U najnovijoj akciji kodnog naziva ''Sunce'' provedenoj radi razbijanja organizirane kriminalne skupine koja je duži period na području Sarajeva i šire skladištila narkotička sredstva i oružje koji su krijumčareni u zemlje Europske unije.

Šef SIPA-inog Odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminaliteta, trgovine ljudima i borbu protiv opojnih droga Vahidin Šahinpašić danas je na konferenciji za novinare u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu kazao da je u akciji "Sunce" izvršeno sedam pretresa te su uhićene četiri osobe.

Precizirao je da su pripadnici SIPA-e uspjeli 'skinuti' dvije isporuke oružja i droge na putu ka Zagrebu.

Po njegovim riječima, tijekom pretresa na terenu pronađena je veća količina eksploziva, a radi se oko deset kilograma vojnog TNT-eksploziva, uključujući i veću količinu opasne materije - žive (oko 120 kilograma), četiri automatske puške, tri pištolja, optički nišan za ručni bacač, trotilske metke, osam komada elektronskih detonatorskih kapisla i određenu količinu sporogorećeg štapina, te veću količinu municije, namijenjenih za prodaju na ilegalnom tržištu.

Istovremeno, pronađeno je i veća količina narkotika od kojih su izdvojeni - 10 kilograma skanka, tri kilograma speeda, oko pola kilograma heroina, te uzorci droge koja asocira na kokain, a tijekom akcije oduzeto je i vozilo i veći broj mobilnih telefona...

Šahinpašić, nadalje, navodi, da je dio oružja pronađen u dva vozila koja su se kretala prema Hrvatskoj, dok je preostala količina pronađena na sedam lokacija.

Jedna od uhićenih osoba u akciji "Sunce" je državljanin Srbije i nije imala prijavljen boravak u BiH, dok se za dvije osobe, najvjerojatnije porijeklom iz Hrvatske, i dalje traga.

Šahinpašić se osvrnuo i na akciju kodnog naziva ''Damask'', provedenu prije 20-ak dana, a u sklopu koje su pripadnici SIPA-e uhitili jednu osobu koja se vratila s ratišta u Siriji, te se dugo vremena krila u šumama u okolici Zenice.

Osim toga, pripadnici SIPA-e su u Foči pronašli šest ''zolja'' i određenu količinu municije i vojne opreme, kao i u predmetu ''Valuta'' u sklopu kojeg je, također, pronađena određena količina vojnog oružja i opreme.

Dužnosnik SIPA-e podsjetio je, također, na predmete ''Ringišpil'' u sklopu kojeg je uhićeno 17 osoba, ''Blok'' (šest uhićenih osoba) i ''Urban'' u sklopu kojeg je uhićeno sedam osumnjičenih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close