Višemilijunska šteta

SIPA rješava 'Rebus' u ćevabdžinici Mrkva

Vijesti / Crna Kronika | 30. 11. 2015. u 08:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros započeli su operativnu akciju kodnog naziva 'Rebus' koja se provodi na širem području Sarajeva.

U akciji 'Rebus' slobode je lišeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo 'Organizirani kriminal', u vezi sa kaznenim djelima 'Porezna utaja', 'Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava', 'Podnošenje lažne porezne prijave' i 'Pranje novca'.

U akciji su uhićeni Adnan Mrkva kao i njegovi suradnici Amel Ćapin, Adis Biberović, Ermin Špilja i Arif Malići koji se sumnjiče za višemilijunsku utaju.

Izvršeni su pretresi stambenih i poslovnih objekata na 14 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile pomenuta kaznena djela obavljajući različite dužnosti i poslove u gospodarskim društvima 'Mrkva Group' d.o.o. Sarajevo i 'Mrkva' d.o.o. Sarajevo. Sumnja se da je nezakonitim aktivnostima osumnjičenih osoba u ovom predmetu proračun FBiH oštećen za više milijuna KM.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Županijskog suda u Sarajevu i Županijskog tužiteljstva Kantona Sarajevo, a rezultat su višemjesečne istrage. Prilikom rada na ovom predmetu, policijski službenici SIPA-e ostvarili su blisku suradnju sa službenicima Porezne uprave Federacije BiH, a današnje aktivnosti provedene su u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima, biti predate na dalje postupanje Županijskom tužiteljstvu Kantona Sarajevo, priopćeno je iz SIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close